Falsk matematik från politiker

Motala2013-02-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i MVT den 28 januari målar Sören Hjelm (M) en bild av att majoriteten i Tekniska nämnden väljer att försämra kommunens service till ytterområdena genom att inte längre bekosta gatubelysningen där kommunen inte är väghållare och ta bort bidragen till enskilda vägar.

Bakgrunden till detta är bland annat att kommunen tar över ett antal gator och vägar från Trafikverket i samband med att pendeltåget kommer i gång och Motalabron tas i drift. Detta innebär ökade kostnader för Tekniska nämnden med cirka tre miljoner kronor för 2013. Till detta kommer kostnader för grönområden i anslutning till de nya anläggningarna.

Tekniska nämnden har fått två miljoner i tilläggsanslag för att täcka behoven, men det saknas fortfarande ungefär en miljon.

Oppositionen har mycket riktigt motsatt sig neddragningen på gatubelysning och bidrag till enskilda vägar och säger sig i stället vilja genomföra en effektivisering med en halv procent i tekniska förvaltningen.

Tänk om det vore så enkelt, Sören Hjelm. Säg till de anställda att jobba lite snabbare eller köpa lite billigare matvaror till köken, så löser sig allt.

Nu är det inte så enkelt. Och det vet säkert Sören Hjelm. Men oppositionen ägnar sig åt ett slags teoretiska beräkningar som mynnar ut i något som ser enkelt ut men som man kan kalla falsk matematik.

Tekniska nämnden har en budgetram som innebär att den övervägande delen av verksamheten ska vara självfinansierande. Kost-, städ- och fastighets-verksamhet bekostas genom att de nämnder som får del av servicen betalar vad det kostar. Om städningen effektiviseras eller skolmaten blir billigare kan inte Tekniska nämnden använda pengarna för att behålla vägbelysningen eller ge bidrag till enskilda vägar. Då ska bildningsnämnden eller socialnämnden betala mindre.

Självklart skulle man kunna tänka sig att ändra nämndernas ramar, men det kan inte Tekniska nämnden göra på eget bevåg. Ramarna är fastställda av kommunfullmäktige och det får vi rätta oss efter.

Avslutningsvis skulle det vara intressant att veta hur en eventuell effektivisering skulle gå till. Städverksamheten upphandlades ett tag under förra valperioden, men det visade sig att den kommunala verksamheten var mest effektiv då. Om kostverksamheten ska minska sina kostnader, hur går det då med kommunens strävan att öka andelen ekologisk mat? Och när det gäller kommunens fastigheter har vi redan nu ett eftersatt fastighetsunderhåll av stora mått. Hur tänker oppositionen i Tekniska nämnden egentligen?

Läs mer om