Ge våra barn ren och naturlig kost

Motala2014-03-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som förälder och kommuninvånare blir jag mycket upprörd över att skolbarnen i Motala kommun serveras Lätta, något som inte är det minsta naturligt. När jag läser om hur oljan till Lätta och andra bordsmargariner fraktas i samma tunnor som bland annat svavelsyra, aceton och fosforsyra får jag ont i magen.

Mitt ansvar som förälder är att ge mina barn den bästa starten i livet och kommunens ansvar är att ge alla skolbarn samma förutsättningar till en bra start i livet. Därför vädjar jag nu till Motala kommuns kostansvariga att stoppa serveringen av Lätta och liknande kemiskt framställda bordsmargariner och i stället servera Bregott.

Jag kan till viss del förstå att kostenheten väljer att följa Livsmedelsverkets rekommendationer, det känns förmodligen tryggast att förlita sig på någon annans beslut, men det måste väl ändå finnas utrymme för sunt förnuft? Ren mat med naturliga råvaror som innehåller naturliga vitaminer och mineraler måste väl ändå anses vara det bästa?

Margarin är ett hopkok av olika oljor (oftast palmolja vars framställning i sig är ett stort hot mot några av världens mest värdefulla naturområden) som emulgeras, det vill säga tillsätts olika kemiska ämnen för att få en fast produkt. Produkten får sedan olika tillsatser för att den ska likna och smaka smör. Jag tror inte att någon förälder medvetet skulle välja att ge sitt barn kemiskt framställd mat framför naturlig.

Jag är fullt medveten om att det är ett problem att antalet överviktiga barn ökar och att övervikt i sig kan påverkas av vilken typ av fett man äter. Men att inbilla sig att den mängd animaliskt fett som intas via Bregott skulle vara orsaken till barnens övervikt är ju skrattretande. Det är mer sannolikt att läsk, snabbmat, sockrade produkter och framför allt ett alltmer stillasittande liv är den största orsaken till ett ökat antal överviktiga barn.

Det finns flera studier som visar att barn som äter fullfettprodukter i stället för lightprodukter väger mindre, något som ger stöd åt åsikten om att servera Bregott i stället för Lätta. Om barn serveras fullfettprodukter håller de sig mätta längre och därmed minskas suget efter onyttig mat.

Rädsla för hjärt- och kärlsjukdomar finns naturligtvis. Det finns många studier som faktiskt visar att det inte är lightprodukterna som räddar oss från hjärt- och kärlsjukdomar utan att svaret är att äta äkta mat som är tillagad från grunden utan kemiska tillsatser.

Vi har ett gemensamt ansvar att se till att alla barn i vårt samhälle ska ha rätt till ett friskt och hälsosamt liv. Jag vet att jag genom att föra fram mina åsikter i denna debattartikel tar mitt ansvar. Är Motala kommun beredd att ta sitt?

Läs mer om