Miljöpartiet vill mycket när det gäller landstingets miljöarbete. Vi vill att det förbättras, utvecklas och blir mer tydligt. För mer än ett år sedan lämnade vi in en motion till landstingsfullmäktige där vi ger en rad förslag på hur detta kan ske. Alliansen och Vrinnevilistan föreslår att samtliga förslag ska avslås. Samtidigt visar årsredovisning på årsredovisning under två mandatperioder att det finns klara brister i arbetet med miljön. Det handlar om allt från avfall och återvinning till bilanvändandet och andelen ekologisk mat.
Det dåliga resultatet på vissa av dessa kända områden är bara en sida av myntet. Den andra sidan handlar om det vi inte vet så mycket om, på grund av att det saknas en nödvändig systematik och uppföljningsbara mål och på grund av att det saknas politiskt mod att vara offensiv i miljöpolitiken. Är det inte en mindre katastrof att landstinget i tider av klimatlarm och viktiga klimatrapporter (FN:s klimatpanel) inte vet hur mycket koldioxid landstinget släpper ut eller bidrar med och att det inte finns ett politiskt mål i termer av nivåer och årtal? Vad vill egentligen Alliansen och Vrinnevilistan i klimatpolitiken?
Genom att avslå våra idéer på att införa ett miljöledningssystem, ha ett riktigt miljöprogram med på kliniknivå nedbrutna handlingsplaner, en extern utvärdering och ett större mandat kopplat till en person som jobbar enbart med miljöfrågor, samt en bättre organisation på golvet för att skapa engagemang hos personalen, så blir Alliansen och Vrinnevilistan svaret skyldiga – Vad vill ni i stället?
Miljöpartiet har idéerna och visionerna för hur landstinget kan bli avsevärt vassare i kampen för en bättre miljö och en tryggare framtid. Förutom att skapa den effektiva miljöorganisation som förespråkas i vår motion vill vi sätta höga miljö- och klimatmål. Det viktigaste är att landstinget senast 2020 ska vara klimatneutralt, det vill säga att när man räknar ihop utsläpp, åtgärder och kompensationer så ska landstinget inte bidra till växthuseffekt och ökad uppvärmning.
↔gruppledare
↔ledamot landstingsfullmäktige
↔ledamot landstingsfullmäktige