I ett debattinlägg i MVT den 28 januari angriper Eva Lisa Hoffsten (ELH) övergången till kommunal hemsjukvård som odemokratisk samt att reformen strider mot solidaritet och människors lika värde. Vidare att den både är oetisk och integritetskränkande i sin utformning. Det är alltså mycket kraftfulla uttryck.
Om det vore så att det fanns underlag för sådana värderingar så är det ju helt rätt att undra (som ju ELH också gör) varför denna fråga inte gjordes till en valfråga. Fler borde ju ha upptäckt illavarslande tecken under resans gång och markerat hur djupt olycksalig förändringen skulle komma att bli.
Förklaringen är enkel. Det råder närmast total överensstämmelse om att det finns viktiga fördelar med en hemsjukvård i kommunernas regi.
I beredningen inför besluten har länets kommuner och landstinget gemensamt samlat sina kompetenser. På den politiska nivån har funnits ett nära och intensivt samråd för att underlagen inför politiska ställningstaganden i länets 13 kommuner och i landstinget skulle vara så väl förberett som möjligt. Så den demokratiska förankringen lär vara svår att angripa.
Det betyder nu inte att det skulle saknas mer eller mindre komplexa frågeställningar. En del av dem kommer säkert att identifieras tydligare och även lösas i den praktik som vi nu går till mötes.
ELH:s huvudkritik handlar om avgifter. Hon menar att den blir en orättvist och en övervältring av kostnader på enskilda vårdtagare = de som får betala avgift för kommunal hemsjukvård. Osolidariskt därför att man, enligt ELH, får betala mer än vad som gäller för den som anlitar landstinget och för att det i första hand skulle drabba ensamma äldre kvinnor med låg pension. Skulle detta stämma så är det helt klart något som måste rättas till.
Men ELH:s kritik vilar på felaktigt underlag. Ambitionen har hela tiden varit att övergången, även vad gäller avgiftsbelastning för enskilda, skulle bli så likvärdig som möjligt. Därför var det också angeläget att samtliga kommuner valde samma modell och att hundralappen per besök blev densamma som vid besök på vårdcentralen.
Oavsett kompatibla datasystem eller inte så är det emellertid inte möjligt att synkronisera detta med samma högkostnadsskydd som gäller inom landstinget. Kommunerna är bundna till det regelverk för maxtaxa och personligt förbehåll som gäller.
Och hur slår då detta i förhållande till den grupp som ELH har bekymmer om? De ensamma äldre kvinnorna med låg pension och som har behov av omsorg i hemmet är ju helt riktigt en av de stora grupperna som kommer att omfattas av den kommunala hemsjukvården. Men de betalar normalt redan avgift för kommunal hemtjänst. När hemsjukvården läggs ovanpå detta betyder det inte går att ta ut mer i avgift.
I praktiken blir hundralappen till noll kronor. Det blir alltså en mindre utgift för avgifter jämfört med tidigare just för denna stora grupp.
Så ”övervältringen” handlar nog mer om att kommunen går miste om en stor del av den intäkt som tidigare betalats av vårdtagare till landstinget.
Också när det gäller andra grupper och situationer har vi valt en linje som ska gynna vårdtagaren. Det kan dock inte uteslutas att det kan visa sig uppstå situationer som leder till att vi får anledning att överväga justeringar.
kommunstyrelsens ordförande
socialnämndens ordförande