I MVT den 2 juli skriver Professor Helena Lindmark Månsson och Lisa Ehde, båda anställda av mjölkindustrin, att mjölk inte leder till hjärtinfarkt. Detta är ett svar på vår debattartikel 25 juni.
Det brukliga när man svarar på en debattartikel är att man svarar på innehållet i artikeln och detta har Lindmark och Ehde tyvärr misslyckats med.
Det står ingenstans i vår artikel att mjölk leder till hjärtinfarkt. Vi skrev att ”feta mejeriprodukter (…) ökar våra kolesterolvärden vilket orsakar hjärt- och kärlsjukdom.”
Detta är i dag ett vedertaget faktum enligt alla världens expertpaneler. American Heart Association och American College of Cardiology har gjort den mest ambitiösa litteraturgenomgången på området. Att vi bör minska intaget av mättat fett för att minska risk för hjärt- och kärlsjukdom är en rekommendation som erhåller den högsta möjliga grad av evidens. Feta mejeriprodukter är i Sverige i dag en av de största källorna till mättat fett.
Debattörerna använder även ett häftigt ifrågasatt sätt att mäta 'näring i förhållande till klimatpåverkan'. Även om det kan verka relevant för ett otränat öga är det ett godtyckligt mått som bestämt avfärdats av bland annat brittiska hälsomyndigheter.
Vidare är det ytterst beklagligt att se hur delar av vår livsmedelsindustri fortsätter att agera med en förbluffande ansvarslöshet gällande hälsorisker med vissa livsmedel.
Här får vi bevittna hur LRF mjölk köper forskare för att så tvivel i befolkningen kring rekommendationer från oberoende expertpaneler. Detta agerande uppvisades även från Tobaksindustrin från 50-talet och framåt. Resultatet var att miljoner rökande människor dog, ovetandes om riskerna de utsatt sig för. Låt oss lära av historien och i stället tillsammans verka för en informerad befolkning med kunskap att göra hälsosamma kostval.