Vi hoppas att kunna fortsätta ha en verksamhet med hög lärartäthet, hög måluppfyllelse och med en bra kvalitet i våra förskolor, grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning i vår kommun. Dessvärre ser vi med oro på den utveckling vi går emot med stora pensionsavgångar som väntar.
Den nationella lärarkrisen närmar sig snabbt. I Motala kommun kommer 26 procent av lärarna att gå i pension inom de närmste tio åren. Med en lärarkår där många snart försvinner finns det all anledning att känna oro för framtiden. För samtidigt som lärarkrisen rullar in är det väldigt få unga som söker sig till yrket. Det är framförallt det låga löneläget som avskräcker ungdomar från att bli lärare. Nu måste läraryrket återigen locka de mest lämpade ungdomarna. De skickliga lärarna behövs för att barn och unga ska få nödvändiga kunskaper och växa till engagerade medborgare.
Situationen i skolan fick nytt bränsle sedan det fortsatta fallet i de svenska skolresultaten blev kända i slutet på förra året. Sedan dess har fokus i skoldebatten legat på åtgärder som kan lyfta elevernas resultat. Även utan internationella sidoblickar kan man konstatera att det finns ett behov av satsningar när en stor del av eleverna i årskurs nio lämnar skolan utan godkänt betyg i ett eller fler ämnen. Lärarförbundet har tidigare kunnat visa att lärarna ofta nekas särskilt stöd till de elever som bäst behöver det. Det är förödande för varje elev som drabbas och ett misslyckande för samhället. Det måste finnas en specialpedagogisk spetskompetens och det måste vara lönsamt att specialisera sig och utbilda sig. Politikerna måste se till att eleverna får det särskilda stöd de har rätt till annars sviker man sitt ansvar mot de barn som behöver det allra mest.
Nya siffror från Lärarförbundet visar att cirka hälften av speciallärarna i riket kommer att lämna skolan och pensioneras under närmaste tioårsperioden. I Motala kommun handlar det om 61 procent. Det är en mycket besvärlig situation för även om flera partier nu talar om behovet av fler speciallärare så kan dessa inte kommenderas fram.
Om de stora hålen som pensionssiffrorna visar ska fyllas måste alltså lärarlönerna upp. Det gäller i extra hög grad de lärare som med ofta undermåliga villkor satsar på en vidareutbildning till speciallärare. Nu vill vi ha skarpa löften om satsningar inför nästa mandatperiod. När politikerna formulerar sina valmanifest måste skolan sättas först och den första punkten om skolan måste bli en höjning av lärarlönerna. Endast på det sättet kan nya lärare lockas som kan bidra till att få skolan på rätt köl igen.