Kommunföretag är ute på tunn is

Motala2013-10-25 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går att göra sig lustig över de kommuner som ger sig ut på tunn is och startar kommunala företag. Inte minst eftersom företagsstarterna ofta sker på skakig grund eller utifrån kommunala önskedrömmar. Skrattet fastnar dock lätt i halsen när man betänker de allvarliga baksidor som uppkommer när kommuner ger sig in och konkurrerar med privata företag på ett illojalt vis.

Genom att lämna det offentligas kärnverksamhet och konkurrera med privata företagare på deras domäner snedvrider kommunerna konkurrensen. De företag som drivas av kommunen kan nämligen alltid luta sig tillbaka på kommunkassan om de får ekonomiska problem och kan därför ta risker som privata företag inte kan göra. De kan också använda sig av kommunens övriga resurser som en konkurrensfördel och det är tyvärr inte ovanligt att dessa bolag ges direkta privilegier av kommunen.

I Vadstena har vi tyvärr nyligen fått se ett exempel på detta. I samband med en lagstadgad brandskyddsinspektion fick en företagare en anmärkning om att personalen inte regelbundet utbildades i brandskydd. Infogat tillsammans med denna anmärkning fanns en uppmaning att söka upp den kommunala räddningstjänsten för att köpa denna utbildningstjänst och kontaktuppgifter till försäljaren. Det vill säga samma räddningstjänst som gett anmärkningen!

Privilegiet att direkt kunna överlämna sin försäljningsinformation till en kund som är lagligt ålagd att köpa in tjänsten är en situation som en privat företagare svårligen kan konkurrera med. Därtill är beroendesituationen i sig prekär och skapar risker för korruption.

Man skulle kunna tro att denna typ av händelser är enstaka misstag, men när Almega förra hösten frågade sina medlemsföretag om de upplevde ojuste konkurrens från stat, landsting, kommun eller dess bolag så svarade 43 procent att de upplever sådan konkurrens.

Det är tyvärr alldeles för lätt att hitta många exempel på hur kommunal affärsverksamhet inneburit miljonrullningar av skattemedel. För fortfarande gäller den legendariske socialministern Gustaf Möllers visdomsord om att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från de fattigaste.”

Man skulle hoppats att detta problem skulle ha försvunnit efter att konkurrenslagen skärptes 2010 men det är uppenbart att ett antal kommuner helt enkelt struntat i lagen. Orsaken verkar vara att konkurrenslagen blev alldeles för tandlös.

Det vore bättre att lagen ändrades så att Konkurrensverket fick vässade tänder och gavs rätten att interimistiskt stoppa otillåten offentlig säljverksamhet. Då skulle kommuner som ändå vill fortsätta med sin verksamhet få gå till domstol och begära prövning.

I svensk politisk debatt omfamnas ofta småföretagen av alla partier ifrån vänster till höger men verkligheten i många kommuner visar på andra prioriteringar.

Förhoppningsvis kan kommuner i framtiden lära av varandras misstag.

↔Stefan Koskinen

förbundsdirektörer Almega Tjänsteföretagen

Läs mer om