Med en svarsfrekvens på 86 procent har rapporten hög pålitlighet om hur medarbetarna upplever sin arbetssituation.
Uppföljningen infördes under nuvarande politisk ledning med en klar målsättning att följa personalens uppfattning om landstinget som arbetsplats och arbetsgivare. Därifrån ska verksamheten vidareutvecklas och förbättras! Detta är viktigt, då det är hård konkurrens om sjukvårdspersonal, trots att vi aldrig någonsin haft så många läkare och sjuksköterskor som idag.
Alla yrken innehåller ett visst mått av stress. Stress har förekommit i alla tider, inte minst inom den komplexa sjukvården. Ny teknik ska läras in, nya sjukdomar uppträder. Det kommer hela tiden händelser som inte kan förutses.
Krafttag har därför initierats i form av bland annat kvalitetssäkrad yrkesintroduktion för nya sjuksköterskor under 12 månader, som får individuell handledning av yrkeskunnig handledare – en erfaren sjuksköterska - i början av anställningen. Först en arbetsplatsintroduktion under tre månader och därefter fortsatt stöd av sin mentor under året, gruppträffar med andra nya sjuksköterskor och kompetensmöten för utbildning och dialog. Detta är en viktig del i att förbättra arbetsmiljön och få trygg personal.
Att rusta nya medarbetare och slussa in dem i verksamheten på ett bra sätt, så att de känner sig trygga i sin yrkesroll, är en viktig komponent. Att varje medarbetare hamnar på rätt plats och där deras kompetens tas tillvara på bästa sätt är en del i det hela. I denna modell av kompetensförsörjning görs nu en översyn, så att varje avdelning får en optimal mix av yrkeskompetens. Alla är viktiga kuggar för att det ska fungera i sjukvårdshjulet och minska köerna ännu mer!
Den politiska ledningen har sedan år 2007 erbjudit kompetensutveckling för all sjukvårdspersonal och många har tagit den chansen. Om vi får förnyat förtroende av väljarna den 14 september, fortsätter vi på den väg vi redan slagit in på; att förbättra arbetsmiljön, få nöjda medarbetare, valfrihet och därmed minskade köer - allt för patienternas bästa!