Lärarna får karriärmöjligheter

I skolan är lärarna navet. Därför måste vi skapa möjligheter för lärarna att utvecklas genom fortbildning och karriärmöjligheter.

Motala2013-04-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är min absoluta övertygelse att lärarna gör ett fantastiskt arbete när de till fullo får ägna sig åt det som är lärarens huvudsakliga arbetsuppgift, att undervisa. Det är också entydigt belagt i forskning att lärare som får ägna sig åt detta skolans huvuduppdrag gör väsentlig skillnad för elevernas resultat. En modern kunskapsskola förutsätter behöriga och komptenta lärare som får regelbunden fortbildning.

Allt fler lärare i skolan har pedagogisk högskoleexamen. I grundskolan har andelen nu ökat till 87 procent (en ökning med tre procent jämfört med när alliansen tillträdde). Medan andelen i gymnasieskolan har ökat med lika mycket och nu uppgår till 77 procent.

Vi moderater vill stärka lärarna i deras kunskapsutövning genom att ge tillgång till pedagogisk forskning och genom en ständigt pågående dialog med kollegor både i och utanför skolan. Det ger förutsättningar för en skola som vilar på en vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Att göra karriär är också nära förknippat med högre lön, vilket är en förutsättning för att läraryrket ska vara attraktivt. Jag tror att många med mig blev förvånade över Lärarförbundets rapport som visade att i S-styrda kommuner så tjänar lärarna mindre än i alliansstyrda kommuner. Detta trots att vi hört Baylan, socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, tala sig varm för att lärarna ska tjäna mer. Men till skillnad från socialdemokraterna går nu alliansen från ord till handling.

Tidigare i år fattade regeringen nämligen beslut om att införa ett statsbidrag för två nya karriärtjänster som inrättats - förstelärare och lektor. Det är ett sätt att uppmuntra lärare till vidare utbildning och samtidigt ge möjlighet till karriärvägar. Staten avsätter 880 miljoner kronor per år för att kommuner och friskolor sedan ska ha råd att anställa dessa kvalificerade lärare. Beloppet kommer att räcka till cirka 10 000 karriärtjänster, vilket motsvarar ungefär var tionde lärare. Redan till hösten i år kan cirka 4 400 tjänster skapas. Kravet är att den genomsnittliga löneökningen ska vara minst 5 000 kronor respektive 10 000 kronor när läraren befordras. För Östergötland innebär det att 150 lärare har möjligt att via sin huvudman söka en karriärtjänst. Det här kommer att förstärka kvaliteten i den svenska skolan och höja läraryrkets status.

Nu gäller det bara att kommunerna söker statsbidragen. Då det gäller statens tidigare satsning på lärarfortbildning, det så kallade lärarlyftet, var det vissa kommuner i Östergötland som inte nyttjade detta. Det gäller bland annat Norrköping som hade möjlighet att utnyttja 45 miljoner för fortbildning men som enligt uppgift år 2011 bara hade använt drygt hälften, 26 miljoner. Det är ett slöseri som är svårt att förstå och som ytterst drabbar eleverna. Ett riktigt underbetyg.

Svensk skola står inför stora framtidsutmaningar och vi kan inte på något vis slå oss till ro. Vi måste fortsätta att söka kloka lösningar på de bekymmer som finns i skolan. Alliansregeringen har lyssnat och visar att den agerar.

Läs mer om