Camilla Egberth, Nicklas Rudberg och Anne-Lie Liljedahl (S) är säkra på sin sak. I en gemensam debattartikel (MVT den 28 oktober) avfärdar skribenterna både den sänkta restaurangmomsen och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som ”oerhört kostsamma” och med ”små resultat”.
Tack och lov stämmer det inte. Enbart sedan momsen på restaurangmat sänktes 2012, från 25 till tolv procent, har det skapats 10 000 nya jobb inom restaurangbranschen i Sverige. Siffran baseras på Statistiska centralbyråns senaste sammanställning över utbetalda löner (LAPS) på svensk arbetsmarknad. Rensat för årliga löneökningar motsvarar ökningen av summan cirka 10 000 nya jobb i restaurangbranschen.
De socialdemokratiska debattörerna skriver att de lokalt inte kan se någon märkbar effekt av regeringens politik, men enligt ovan nämnda statistik handlar det i Östergötlands län om inte mindre än 369 nya helårsarbeten.
Detta är givetvis en fantastisk utveckling i ett tufft konjunkturläge. Många människor, inte minst ungdomar, har sedan momsen på restaurangmat sänktes fått in en fot på arbetsmarknaden. Det betyder mycket. Med en egen inkomst på fickan är det lättare att stå på egna ben och börja planera för framtiden.
Camilla Egberth, Nicklas Rudberg och Anne-Lie Liljedahl föreslår i sitt debattinlägg olika typer av skattesubventionerade anställningar. I vissa fall kan dessa självfallet fylla en viss roll, men nog är det väl alltid bättre med riktiga jobb?
↔vd på Visita