I Östergötland är Boxholm, Söderköping, Linköping och Norrköping diplomerade fairtrade cities. Nu är det dags för Motala att också ta steget.
Som Fairtrade City åtar sig en kommun att öka inköpen av rättvist upphandlade produkter och att informera och uppmuntra företag, föreningsliv och privatpersoner att använda sin makt som konsumenter för att främja rättvis handel. Fairtrade-märkningen innebär att den som odlat eller producerat den märkta varan har fått en garanterad minimibetalning. För varje Fairtrade-märkt produkt som säljs går en del av pengarna till ett premiekonto. Dessa pengar kan sedan användas till bland annat att bygga skolor, bostäder eller sjukhus på odlarnas och arbetarnas hemorter. Beslutet om vad premiepengarna ska gå till bestäms tillsammans med arbetarna och odlarna. Fairtrade-märkning visar också att mänskliga rättigheter har respekterats och miljöhänsyn har tagits i produktionen. För ekologiska varor får odlarna extra betalt.
Fairtrade City är ett effektivt koncept genom sin tydlighet. Det råder ingen tvekan om att Fairtrade kommuner bidrar till rättvis handel tillika hållbar utveckling. För varje etiskt certifierad banan eller kopp kaffe som köps in förbättras världen
Lunds kommuns ambitiösa 100-procentmål för offentlig konsumtion av ett antal rättvist handlade produkter till 2016 har lyfts som nationellt föredöme av organisationen Fairtrade Sverige. När det gäller kaffe och kakao utgör inköpen idag mellan 87 och 95 procent.
Tydliga politiska mål gör det möjligt att relativt snabbt förändra vilka varor som köps in.
Allt fler kommuner väljer att bli Fairtrade City för att göra skillnad och driva på en positiv utveckling globalt. Genom offentlig upphandling kan och bör Sverige på alla nivåer följa de åtaganden som Sverige nationellt har förbundit sig till, som t ex FN:s åtta ILO-kärnkonventioner. Det handlar om minimistandard för arbetsvillkor över hela världen och främjar grundläggande mänskliga rättigheter.
Motala kan göra skillnad och kan dessutom nå ut och marknadsföra Fairtrade som en lokal och global utvecklingsfråga. Det ger en hållbar grön tillväxt och jobb.