Våra farhågor om en rödgrön utslagningsmaskin på gymnasiet har därmed besannats.
De rödgröna tänker göra gymnasieskolan obligatorisk och tvinga alla elever, oavsett om de går teoretiskt program eller yrkesprogram, att läsa in högskolebehörighet. Det är ett tankefel. Alla människor vill inte och kan inte bli akademiker. Samhället fungerar inte heller om alla är akademiker. Sverige skulle bli det enda land i hela världen med krav på att alla elever ska bli universitetskompetenta.
Folkpartiets åsikt är att Sverige behöver uppvärdera yrkesutbildningarna och lärlingssystemen behöver byggas ut enligt europeisk modell. I Tyskland och Österrike bedrivs den gymnasiala yrkesutbildningen som lärlingsutbildning. Ska man bli till exempel bilmekaniker så lär man sig yrket på en riktig bilverkstad. I Sverige bygger vi i stället upp en kopia av en bilverkstad inne i skolan. Ungdomsarbetslösheten är lägre i länder med utbyggda lärlingssystem eftersom trösklarna till arbetsmarknaden är lägre.
Vi anser att elever som går på yrkesprogram ska kunna välja om de vill läsa in högskolebehörighet eller inte. Att akademisera alla utbildningar är att nedvärdera yrkesutbildningarna. Erfarenheterna från Göran Perssons tid, då högskolebehörighet var ett krav på alla program, är att det blev en utslagningsmaskin. Många elever som ville utbilda sig till ett praktiskt yrke hoppade av på grund av de teoretiska kraven. Det vore oansvarigt av en kommande rödgrön regering att upprepa det misstaget. Tiotusentals elever hoppar av gymnasieskolan varje år. Att lagstifta om att de ska bli akademiker kommer att krossa deras självkänsla. Fler klarar inte skolan bara för att det står i lagboken att de ska göra det. Det krävs andra insatser.
De rödgröna partierna måste inse att människor är olika. Vi kan inte ha ett skolsystem som stöper alla i samma form och där målet är att alla ska bli akademiker. Den ideologiska skiljelinjen är tydlig. Jämlikhet för Socialdemokrater är att alla utbildningar är så lika som möjligt och att alla uppnår samma resultat. För oss är jämlikhet att varje elev får utvecklas efter sin förutsättning och förmåga. Alternativen ska vara många. I ett liberalt Sverige utgår vi ifrån att människor är olika. Därför behöver vi ett skolsystem som tar sin utgångpunkt i just det.