Nej till vindkraft i Tjällmobygden

I en debattartikel av Sture Andersson, publicerad i MVT den 18 november 2013, utropar denne ”Skräckpropaganda – till nytta för vem?” Svaret är enkelt, bygdens folk och Sverige.

Motala2014-03-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man behöver inte vara särskilt insiktsfull för att förstå vilken enorm miljöförstörelse man talar om när man etablerar 25 vindkraftverk om vardera 185 meters höjd, belägna på en höjdsträckning och synbara på en radie på fem mil.

Vid etableringen kommer 62 000 ton betong att grävas ner i backen. Vid anläggandet av betongfundamenten kommer vid sprängningar stora mängder ammoniumnitrat att frigöras och förorena vattendragen, som i detta fall rör cirka 24 små sjöar som har avrinning till Annsjön och Lien.

Annsjön är vattentäkt och Lien är bland annat basen för Småängens camping. Härutöver gäller att vid anläggandet av betongfundamenten kommer över tid erosionen att medföra föroreningar i berörda vattendrag.

Vindkraftverken genererar störande ljud för människor och djur i en vid krets kring anläggningen. Dessutom har anläggningarna rött ljus och vitt blinkande ljus som naturligtvis stör hela horisonten och natthimlen.

Vindkraftindustrin har endast en 22-procentig effektivitet, vilket innebär att stödkraft hela tiden måste presteras. Vindkraften är i grunden oekonomisk och kräver statliga subventioner. Kungliga Vetenskapsakademien och andra insiktsfulla bedömare har kommit fram till att vindkraft inte är tjänlig för Sverige.

Andersson är oklar över Icahandlarens öde och förklaringen är angiven i citatet från Persson. Nämligen att densamme hade satsat på ökad försäljning genom vindkraftsetableringen, men den uteblev, då man inte anlitar lokala nyttigheter av något slag. Senaste exemplet är vindkraftsetableringen i övre Norrland på över 1 000 vindkraftverk, där Sveriges Radio vid granskning konstaterade att egentligen ingen lokal befolkning sysselsatts.

Förutom att vindkraftsindustrin skövlar ett stort naturområde, cirka 2 100 hektar, innebär etableringen också att man äventyrar habitatet för flera skyddade fågelarter, bland andra kungsörn. Länsstyrelsen har satsat flera miljoner på att utveckla förutsättningar för turism och det rörliga friluftslivet, genom Natura 2000-områden och Sjönnarboleden, allt i anslutning till den tänkta etableringen i Hultemaområdet. Enstaka privata vägbommar är inget problem för det rörliga friliftslivet, däremot skyddsstängsel och and­ra anordningar som ska säkerställa att allmänheten inte skadas av vindkraftverkens mobila element.

Etableringen av en vindkraftsindustri innebär att fastighetsvärdena sjunker, området blir mindre attraktivt, näringslivet vill inte etablera då regionen inte blir attraktiv. Dessa insikter har bland annat gjort att invånarna i Ödeshög har svängt och numera är klara motståndare till vindkraft, då man där är angelägen om orten och bygdens utveckling.

Det är beklämmande att vissa personer i Tjällmo tätort på grund av villfarelse beträffande faktiska förhållanden driver en linje som inte gynnar annat än tyskt riskkapital.

Läs mer om