Antalet vildsvin i landet har ökat explosionsartat sedan riksdagen 1988 beslutade att de är en del av den svenska faunan. Idag beräknas det finnas runt 200 000 djur i södra och mellersta Sverige. Och de blir bara fler. I vissa delar av länet växer stammen okontrollerat och avskjutningen räcker inte till.
Samtidigt som vildsvinen blir allt fler, ökar problemen. Förutom att trafikolyckor med vildsvin ökat från 24 till 240 stycken på 10 år, orsakar de enorma skador när de bökar sönder åkrar och förstör grödor. Det medför stora ekonomiska förluster för enskilda lantbrukare, vissa grödor kan inte längre odlas på vissa håll. Vildsvinens framfart förstör även villatomter och golfbanor. Värdefulla hagmarker bökas sönder och biologiska värden skadas.
Explosionen av vildsvin är nu ett samhällsproblem och det krävs krafttag. Vi behöver omgående reducera stammen. För att underlätta jakten har Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation nyligen sett över möjligheter att förenkla dispensgivning av särskilda jaktmedel som rörlig belysning och bildförstärkare, ytterligare åtgärder i samband med skyddsjakt diskuteras.
I den förvaltningsplan som tagits fram för Östergötlands län avråds från all utfodring, något vi uppmanar att man också följer. Åtling med begränsad mängd foder används endast för att underlätta och effektivisera jakten. Har man inte tid att bevaka åteln ska man låta bli att fylla på med fodermedel. Vi behöver även bättre följa upp de regelverk som finns angående utfodring. Vildsvin betraktas som ett livsmedelsproducerande djur och exempelvis måste foderleverantörer vara registrerade av Jordbruksverket.
Naturvårdsverket har nu godkänt en ny typ av fälla för att fånga kultingar. Den kan bli ett nytt värdefullt hjälpmedel, som vi kan använda för att minska stammens storlek.
Det finns som sagt många möjligheter att minska stammen, men det krävs att markägare och jägare samarbetar för att vi ska få bukt med den galopperande ökningen av antalet vildsvin.
Vi uppmanar därför till lokal samverkan så att inte vildsvinspopulationen blir helt ohanterlig.
Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland
Peter Borring, Regionordförande LRF Östergötland
Magnus Hesse, ordförande Jägarförbundet Östergötlands län