Andreas Norlén (M), Mathias Sundin (FP) och Staffan Danielsson (C) skriver i MVT den 27 augusti att campingsäsongen 2013 hade en rekordsommar 2013 med 14,5 miljoner kronor. Efter den här varma sommaren kommer säkert årets siffror att vara lika goda. Ingen är gladare för att besöksnäringen växer än vi som arbetar för den. Vi tycker att det jobbhot som målas upp är betydligt överdrivet. Vi är en växande framtidsbransch – och var det långt innan sänkningen av restaurangmomsen.
Vi menar att branschen har större utmaningar än sänkt restaurangmoms. De nya jobb som växer fram måste också vara trygga och schysta. Annars kommer branschen att fortsätta vara en genomgångsbransch som de anställda flyr från när inte ens fyllt trettio år. Det första jobbet i hotell- och restaurangbranschen måste också följas av ett andra och tredje jobb och det måste vara möjligt att orka stanna ett helt yrkesliv.
I dag har drygt 40 procent av de anställda i hotell- och restaurangbranschen en tidsbegränsad anställning och mindre än hälften arbetar heltid. Det innebär att många i besöksnäringen inte har en lön att leva på. Vi träffar många som känner en konstant stress att klara av att betala sina räkningar. De dåliga villkoren bidrar att branschen har en hög personalomsättning. Varje år tappar besöksnäringen omkring en fjärdedel av de anställda. Det är ett resursslöseri. I en tjänstesektor som vår är de anställda resursen. Utan yrkeskunniga - inga företag.
Idag råder det stor brist på utbildade kockar och bagare och allt färre söker sig till gymnasiets hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogram. Siffor som vi har tagit fram tillsammans med Visita pekar på att branschen har ett rekryteringsbehov på cirka 40 000 personer per år. Så var ska branschen hitta alla de som ska ta jobben som växer fram?
Vi är stolta över jobben i vår bransch. Men det räcker inte att sänka restaurangmomsen och tro att det löser alla problem. För att branschen ska ha en långsiktig framtid kan den inte tappa så mycket kompetens varje år som besöksnäringen. Det är dags för en ny politik. Yrkesutbildning av god kvalitét, forskning, utbyggda kommunikationer och satsning på marknadsföring av Sverige är långt viktigare än momssänkningen. Schysta villkor för de anställda är också en förutsättning. Det tycker vi som tycker att den här branschen är Sveriges nästa basnäring.