Tonläget är högt bland de borgerliga partierna med anledning av den kritik kommunalrådet Jan Sundström (M) får i en rapport från kommunens revisorer. Kommunalrådet själv talar om ”en spark i skrevet”, Jivegård (KD) om ”personförföljelser” och att ”S vill jävlas” och Jacobsson (FP) om ”personlig vendetta”.
Det är ett i sammanhanget, minst sagt, märkligt språkbruk. I botten finns en ren sakfråga, denna har utsatts för en väldokumenterad granskning av kommunrevisionen som i god ordning riktar kritik mot kommunalrådet för dennes hantering av ärendet. Att de borgerliga företrädarna nu väljer att ta så lätt på den kommunala revisionen och dess roll i den kommunala demokratin är uppseendeväckande och oroande. Det är tyvärr en ren och förblindad partipolitik. Just det som revisionsrapporten inte är!
Kommunrevisionen har ett uppdrag från kommunfullmäktige ”att granska att kommuninvånarnas skattepengar använts på ett ändamålsenligt vis.” Det understryks också att kommunrevisorerna utövar ”inte partipolitik i sin granskande roll”. Det ska också betonas att kommunrevisorerna biträds av sakkunniga revisorer från Ernst & Young.
Kommunrevisionen har således en viktig roll i den kommunala demokratin. Den ska helt enkelt se till att de beslut kommunfullmäktige i demokratisk ordning fattar också genomförs i samma ordning det vill säga rättssäkert, genomsiktligt och på ett i övrigt tillbörligt sätt. För att ytterligare trygga detta finns reglementen, direktiv, policies och riktlinjer. Allt för att understödja beslutsordningen och skydda den demokratiska processen. Om detta regelverk råder i normala fall full enighet mellan de politiska partierna. Men så inte denna gång. För detta kan knappast socialdemokraterna i Vadstena lastas.
Det är faktiskt direkt pinsamt att företrädare för alliansen i diskussionen blandar in ett för demokratin så ovärdigt språkbruk som ”vendetta”, ”personförföljelse”, ”spark i skrevet” och ”jävlas” när ett av demokratins viktigaste verktyg används.
Kommunalrådet har, enligt revisionsrapporten, obehörigt fattat ett beslut som innebär ett juridiskt bindande avtal med ekonomiska konsekvenser – elva miljoner – för skattebetalarna. Därutöver har kommunalrådet i strid mot gällande ordning utbetalat fyra miljoner av dessa elva. Det hade varit mycket enkelt att säkerställa denna hantering genom att låta ärendet har sin gång i beslutsprocessen. Kommunalrådet har också i god tid uppmärksammats på vilken gång detta beslut skulle ha.
En enighet i själva ärendet torde inte i något sammanhang innebära ett fribrev från normala kommunala regler. Detta Sundströms (M) ”misstag” är inget annat än oaktsamhet och ett undergrävande av demokratiska spelregler. Det är det som är det allvarliga.
För det tar vi ansvar.