Kontroversiellt och genomgripande, visst!
Sälj ”nya” Folkets hus till högstbjudande och ge kommunen förköpsrätt vid försäljningen. Satsa sedan på Folkets park och gamla Folkets hus.
Varför ska FH hålla kommunen med bibliotek och musikskola? De övriga lokala inhyrarna som finns där i dag kan lika väl hyra av någon annan ägare. Även det mot arbetarrörelsen lojala kommunalarbetarfacket som i dag har sina lokaler i huset kan säkert finna en lösning. Metallfacket har ju sedan länge övergivit boet. Vidare då - varför måste det finnas en restaurang och en kafeteria där, när centrum har överflöd av näringsställen?
Den så kallade ”fullmäktigesalen” kan hyras ut av en ny ägare och för opera, konst- och teaterverksamhet kan med största säkerhet respektive föreningar tillsammans med kommunens kulturnämnd finna hållbara lösningar. Kvar är då lokaler för de fackliga kurserna och konferenserna. Det återkommer jag till nedan.
Köpeskillingen skulle kunna komma att ligga på runt 50 miljoner kronor (?).
Folkets park, det tidigare så populära danspalatset, blir nu centrum för arbetarrörelsen i Motala och döps om till ”Folkets park och hus i Motala” och… kom ner på jorden igen: Skrota ”Convention centre”! Folkparken i Motala har bland parker troligen ett av Sveriges vackraste lägen, vilket borde bidra till Motala som turiststad i än högre grad än vad som är fallet i dag. Belägen alldeles vid Vättern strax intill Varamon med dess tre kiloteter långa strand kan Folkparken bli navet i Varamon.
För delar av de miljoner föreningen får vid försäljningen byggs en förlängning av stora dansrotundan ut mot badet, på pelare över in- och utfartsvägen till uteparken, en konferenslokal för cirka 150-200 gäster samt ett tiotal grupparbetsrum. Här har vi då nya ändamålsenliga lokaler till de fackliga kurserna och konferenserna. Nedre dansrotundan ”läggs ner” och en funktionell restaurang/ matsal kommer på plats för Mariebergselever och konferensgäster bland andra.
Vad gör vi då med den vackra uteparken? Finare läge för en husvagnsparkering får vi leta efter, med ett läge bakom Mariebergsudden som säkert skulle kunna konkurrera med det ofta i snålblåst liggande Vätterviksbadet. Så den bygger ni!
300 husvagnar borde vara möjligt att inhysa, och med en årskostnad för 200 av dem på 5 000 kronor per år vore en miljon kronor tänkbara till underhållskostnader, eventuellt då med ett litet överskott. Säkert går det att sälja några luncher till de nästan tusental som kommer att övernatta här.
Småbåtshamn då? Nog borde det utredas . Alla vet att lagar och bestämmelser kanske förhindrar möjligheten att få bygga en stenpir ute vid Mariebergsudden, men ändå. Kanske skulle det kunna bli möjligt. Vi tänker till. Det finns cirka 20 000 fritidsbåtar i Vättern och 6 000 kanalfarande farkoster per år. Tillströmningen av turister till Motala skulle kunna öka rejält och om 250 av dem då ankrar upp vid Folkparken, så ger tre personer i varje båt gånger 100 kronor per person och dag i cirka 75 dagar fem miljoner i bruttointäkter. Båtar från Hjo, Karlsborg och Askersund med hissade flaggspel lägger till vid piren och tar folk till dansen i Folkets park. Drömmar, visioner, gammalt och nytt i möte.
Så till gamla Folkets hus. Kostnaden är inte större än att den ”nya” föreningen har råd med att hålla arbetarrörelsens vagga vid liv. Kommunens vandrarhem i S:t Anna har ju med bravur skötts av Korpare och Metall-pensionärer under ett antal år, så något liknande förfaringssätt borde vara möjligt. Gamla Folkets hus ligger många varmt om hjärtat och att ansvara för nyckelutlämning till gamla ”Texas” tror jag många skulle ta som en ära att få göra. Städa får ju de som hyr göra på förmiddagen dagen efter festen. Så fungerar det på många liknande ställen. Hyran skulle vara efter plånbokens storlek eller en symbolisk summa, så att lokalen skulle kunna utnyttjas i stort sett varje dag och kväll.
Förhoppningsvis leder denna artikel till debatt och diskussion, och det är meningen.
Att göra Motala till en bra turistort är allas vårt ansvar. Motala har många och mycket goda förutsättningar att bli en stor framtida besöksort, men då måste vi börja tro på våra visioner och på att de ska gå att förverkliga.
före detta parkanställd