Den 22 mars hade Miljöpartiet i Östergötland årsmöte. Detta sammanföll med FN:s Världsvattendag. Det vill vi särskilt uppmärksamma genom att uppmana riksdagsledamöter från alla partier att ta hållbar förvaltning av världens vattentillgångar på allvar genom att lyssna på sina partivänner från trakten runt Vättern och den starka folkopinion som, liksom vi, kräver att Vättern skyddas.
Vättern hyser såväl natur- och miljömässiga som samhällsviktiga värden, och är därför skyddad av fyra riksintressen enligt miljöbalken – för friluftsliv, fiske, natur och kulturmiljö. Dessutom är sjön ett Natura 2000-område, en del av EU:s nätverk av skyddade områden.
Vättern är dricksvattentäkt för drygt en kvarts miljon människor och ytterligare kommuner är på väg att ansluta till Vättervatten. Nyligen blev Vättern äntligen vattenskyddsområde. Sjön kan komma att bli ännu viktigare, om till exempel havsnivån stiger så att saltvatten tränger in i Mälaren, som i dag är dricksvattentäkt för i princip hela Mälardalen. Även den europeiska kontinenten tittar på Vättern som möjlig framtida dricksvattentäkt. Östra Vätterbranterna har nyligen blivit biosfärområde under Unesco; en utmärkelse som ställer krav på långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
Trots allt detta är inte skyddet av Vätterns vatten ett överordnat riksintresse i lagstiftningen. Eftersom sjön hotas på flera sätt behöver den ett starkare skydd. Försvarsmakten har fortfarande tillåtelse att bedriva övningar i och över sjön och ansöker om storskaliga utökningar med internationell närvaro. Det är inte rimligt att använda värdefulla dricksvattentäkter som övningsfält.
Ännu ett hot mot Vätterns vatten är den planerade gruvan vid Norra Kärr, Gränna, ett stort dagbrott mindre än två kilometer från Vättern. Riskerna med lakvattenavrinning till Vättern är stora, speciellt med hundraåriga perspektiv.
Ett tredje hot är de planer som finns i Motalatrakten på utvinning av fossilgas, så kallad frackning, en förkastlig metod som skadar såväl klimatet som vattnet och närmiljön. Miljöpartiet vill förbjuda frackning, liksom prospektering och utvinning av fossila bränslen överhuvudtaget, i Sverige.
Frågan om dricksvatten är så angelägen att ingenting borde vara viktigare. Skyddet av Vättern borde vara en fråga att enas om över partigränserna och ta gemensamt ansvar för. Så är det tyvärr inte. Vilka som är Vätterns vänner blev tydligt den 26 mars när Miljöpartiets motion om att Vätterns skydd ska bli överordnat riksintresse avslogs av en majoritet i riksdagen. Vi beklagar det men kommer att fortsättan att kämpa för att Vättern får det skydd som behövs, tillsammans med goda krafter inom och utom riksdagen.
För Miljöpartiet de gröna
Motala
Vadstena
Ödeshög