Sommarjobbet har betydelse

Motala2014-04-05 08:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag har 275 000 fler ett jobb att gå till jämfört med 2006. Det är nästan 50 000 fler än förra året och sker trots en pågående kris i övriga Europa. Det innebär att många fler kan försörja sig själva och samtidigt bidra till den gemensamma välfärden. Men det betyder också gemenskap och att vara behövd för den enskilde.

En stor del av ökningen skedde bland utrikes födda och i gruppen unga. Den ökade sysselsättningen betyder att regeringens satsningar ger resultat. Det är inte en slump utan ett kvitto på vikten av många och flexibla vägar in på arbetsmarknaden.

Nu börjar en tid när många ungdomar ska söka sitt kanske första sommarjobb. Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet att skapa kontakter. Kontakter som kan visa sig vara ovärderliga för ett fortsatt arbete efter avslutade studier.

En rapport från IFAU visar att 35 procent av unga som haft sommar- eller extrajobb har möjlighet att få jobba vidare på just den arbetsplatsen efter avslutat gymnasium. Även de personliga kontakter som tas på sommarjobbet visar enligt rapporten på en positiv bild för att komma i arbete.

Alliansen kommer att fortsätta att föra en politik som gör att det lönar sig att arbeta och att satsa på utbildningsområdet för att ungdomarna ska gå ut gymnasiet med fullständiga betyg. Vi vet att nyckeln till ett arbete är avslutat gymnasium.

Baylan (S) och Löfven (S) har under en längre tid okritiskt hävdat att regeringen misslyckats med skolan och att skattesänkningar kommit före nya skolsatsningar. Eftersom Alliansen hittills satsat fyra miljarder kronor mer på skolan jämfört med då S styrde år 2006 blir det som att jämföra äpplen och päron. Att vi sänkt skatterna i ett land som har ett av världens högsta skattetryck måste ses i ett jobbskapande perspektiv.

Sedan 2006 har Alliansen satsat cirka 30 miljarder kronor mer på välfärden samtidigt som låg- och medelinkomsttagare fått mer kvar av lönen efter skatt. Sverige har till följd av en ansvarsfull ekonomisk politik bland de starkaste offentliga finanserna i EU. Detta ska nu användas för att fortsätta stimulera efterfrågan och skapa fler jobb eftersom målet är full sysselsättning.

Det som hotar detta är oppositionens politik. Inriktningen på den stavas ”bidragslinje” och kommer leda till att fler blir beroende av bidrag. Det vore en katastrof för såväl den enskilda individen som för välfärden. Vi vet dessutom att S kommer att höja skatter på arbete och företagande som slår just mot de jobb där unga och utrikes födda precis har fått in en fot på arbetsmarknaden.

Moderaterna och Alliansen kommer att fortsätta sina satsningar på företagande, utbildning, forskning och infrastruktur för att jobben ska blir fler och för att alla ska ges en chans att vara med. Alla behövs.

riksdagsledamot från Östergötland

ledamot i utbildningsutskottet

Läs mer om