Paradoxalt nog känner sig svenska trafikanter säkrare i sommartrafiken än under vintern, och de kör därför fortare. Det är dags att göra upp med den falska myten om att det är säkrare att köra bil på sommaren.
Statistik från Transportstyrelsen visar att sommarhalvåret är överrepresenterat i olycksstatistiken. Nästan 60 procent av alla dödsfall och svåra olyckor i trafiken sker mellan april och september. Allra värst är månaderna juni, juli och augusti, alltså de traditionella sommarsemestermånaderna. År 2013 skedde 1 018 dödsfall och svåra olyckor på svenska vägar under denna relativt korta tidsperiod.
Men om man vet att olycksrisken ökar under sommaren så anpassar man sin körning därefter och kör säkrare? Tyvärr inte. Tre av fyra svenska bilister säger att de känner sig säkrare på vägarna under sommarmånaderna (BilPanelen, maj 2014). Samma undersökning visar att 62 procent av bilisterna kör snabbare under sommarhalvåret än på samma sträckor under vintern.
Det är hög tid att göra upp med denna livsfarliga falska trygghet som kostar många resenärer livet varje sommar och som leder till helt onödigt mänskligt lidande. Det som skulle ha blivit årets höjdpunkt med familjen leder i stället ofta till en tragedi.
Hur ska man då göra för att minska olycksrisken på landets vägar i sommar? Här kommer mina sju bästa tips för en säkrare bilsemester:
• Ett högre trafiksäkerhetsmedvetande är A och O. Informationskampanjer från till exempel myndigheter måste inriktas på att påpeka riskerna med sommarkörning.
• Fart dödar! Att så många svenska bilister oblygt medger att de kör fortare under sommaren är starkt oroväckande. Detta får man avhjälpa med både piska och morot, det vill säga fler fartkontroller men också bättre upplysning.
• Bilens kondition, och inte minst kvaliteten på däcken, påverkar olycksrisken. Alla borde vänja sig vid att göra tio minuters kontroll av bilen innan resan: kolla däckdjupet, lufttrycket, spolarvätskan, oljan, reservdäcket, ytterbelysning, varningstriangeln men också ”mjukare” saker som extra vatten, tilltugg och tidsfördriv till barnen om ni fastnar i en bilkö.
• Planera resan. De flesta svenskar planerar ett besök på Ikea mer noggrant än en lång biltur. Sätt er ner med kartan, planera raster och måltider, beräkna restiden.
• Var mentalt beredd på förseningar, bilköer, kanske motorproblem med mera. Res med marginaler. Var beredd på det oväntade så blir ni inte stressade om det händer.
• Håll avståndet till bilen framför! Du kommer inte fortare fram för att du ligger nära. Ta en kort rast efter varje två timmars körning eller högst 200 kilometer.
• Använd de nya utmärkta digitala verktyg som finns i form av färddatorer och trafikappar som Trafiken.nu och Google Maps. Google Maps har en trafik-knapp som visar trafikläget i realtid där du befinner dig, vilket många inte känner till.
Med dessa enkla åtgärder skulle sommartrafiken kunna bli mycket säkrare än den är i dag. Viktigast av allt är att vara medveten om riskerna, och hur man minskar dem genom en bättre planering och ett bättre beteende under resan. Kom fram helskinnad!