Men för att öka kvaliteten i vården och för att kunna möta dessa nya uppdrag och också för att kunna bli effektivare måste det även ske en större satsning på forskning och utveckling. Miljöpartiet vill därför att landstinget bygger upp ett centrum för primärvårdsforskning i Östergötland. I en del blir det en förstärkning av ett redan existerande stöd som finns för närsjukvården. Det handlar då om att ytterligare förbättra förutsättningarna för forskning i form av handledning och utbildning i forskningsmetodik.
Kärnan, den andra delen, handlar om att driva och finansiera forskning som kan utveckla primärvården. En viktig förebild i sammanhanget är CPF (Centrum för Primärvårdforskning) i Region Skåne. Deras målsättning är att bedriva ”banbrytande klinisk forskning för en primärvård av högsta kvalitet och därmed en friskare befolkning”. Precis som i Skåne bör centrumet vara ett samverkansprojekt mellan landstinget och universitetet. I och med hemsjukvårdsreformen blir även kommunerna en viktig samarbetspartner.
Vi vill att forskningscentrumet successivt byggs ut genom gradvisa omfördelningar i befintlig FoUU-budget (budget för Forskning och Utveckling, Utbildning). Satsningen blir då också en del i miljöpartiets strategi att föra ut mer forskningsmedel att göra nytta för bredare befolkningsgrupper inom det allmänmedicinska fältet.
I Skåne har man också byggt upp ett nätverk av vårdcentraler som stöttar primärvården i forsknings- och utvecklingsfrågor, så kallade AKC:er (Allmänmedicinska kunskapscentrum). Varje AKC har en disputerad, klinisk verksam forskningscoach och en koordinator som kan handleda och ge stöd. Vi menar att detta borde vara intressant att titta närmare på också för Östergötlands del.
En sista tredje del tror vi bör handla om implementering; hur forskningsresultat når ut till verksamheten och blir till nya metoder och förhållningssätt. Vi ser en tydlig samverkanspartner i den implementeringsforskning som bedrivs på Hälsouniversitetet. Generellt sätt behöver landstinget bli bättre på att överföra och ta vara på kunskap som redan finns. Ett AKC-system enligt ovan borde också kunna bidra i detta sammanhang.
Med dessa tre delar får vi sammantaget en kraftfull satsning på att få fram nya metoder som till slut leder till en friskare befolkning med högre livskvalitet. I kombination med andra förslag som Miljöpartiet förordar som innebär mer resurser till utsatta områden får vi också ett samhälle där skillnaderna i hälsa minskar. Ett sådant samhälle blir också rättvisare, mer jämlikt och långsiktigt hållbart.
gruppledare
ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden