Mångfalden i den svenska skogen håller på att försvinna. Häromveckan släppte Naturvårdsverket den årliga uppföljningen av miljökvalitetsmålen. Slutsatsen var att situationen för den biologiska mångfalden och ekosystemen i den svenska skogen är mycket allvarlig.
Miljömålsberedningen med representanter från riksdagen håller just nu på att ta fram nya etappmål för skogen, men med nuvarande skogspolitik kommer vi inte att rädda mångfalden i den svenska skogen.
Världsnaturfonden WWF slår vakt om ekosystemen och den biologiska mångfalden, men vi inser också att vi måste kunna bruka våra förnybara resurser. Brukandet kan dock inte ske hur som helst och i vilken omfattning som helst, det måste ske inom ekosystemens ramar.
I dag finns ett stort motstånd från det privata skogsbruket att göra några ytterligare naturvårdsåtaganden och otillräckligt med medel avsätts för att skydda och återskapa naturvärden.
Staten måste ta ett större ansvar med sitt skogs-ägande för att uppnå miljömålen och våra internationella åtaganden.
Samtidigt som regering och riksdag har svårigheter att uppfylla miljökvalitetsmålen sitter man på en del av lösningen; förvaltandet av den statligt ägda skogen. Staten äger idag omkring 17procent av den produktiva skogsmarken i Sverige. Det största innehavet finns i det statliga skogsbolaget Sveaskog, där 3,1 miljoner hektar produktiv skog ingår.
Regeringens proposition från 2010 om förändrat uppdrag lyder: ”Sveaskogs verksamhet ska baseras på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning”. Följaktligen höjde Sveaskogs årsstämma 2011 målet på direktavkastning från 3,5 till minst 5 procent. Man vill alltså öka avkastningen totalt från 838 miljoner till ca 1,2 miljarder. Den monetära avkastningen till statens kassakista ska alltså styra den statligt ägda skogens verksamhet framöver.
WWF föreslår att regeringen och riksdagen lägger fram en ny proposition om förvaltningen av statens skogar med följande ansats:
– Avkastningen från statens skogar används för att bekosta restaurering och återskapandet av natur- och kulturvärden.
– Förvaltningen av statens skogar redovisas årligen med gröna bokslut som fokuserar på miljömässiga, kulturella och sociala mål som ett komplement till det ekonomiska boksluten.
– Statens skogar nedanför fjällgränsen får 50 procentigt skydd. Statens skogar har restaurerande skogsarealer på landskapsnivå för att ge biologisk mångfald, ekosystem- och samhällstjänster.
Det finns stora möjligheter till att göra en förändring här och nu. Vill vi ha en skog med mångfald av arter, som utgör ett andrum för människan samt en mycket viktig källa till förnyelsebara resurser måste vi också i större utsträckning använda vår skog till dessa nyttor.
?Håkan Wirtén,