När vi väljer vad vi serverar på tallriken på badstranden eller i bersån i sommar är det viktigt att tänka till en gång extra. Det billigaste alternativet kanske inte har tagits fram på bästa sätt vad gäller hänsyn till djur och miljö.
I dag producerar Sveriges bönder mat med mycket hög djuromsorg och miljöhänsyn, kanske världens bästa. Våra djur är bland de friskaste i EU vilket lett till att Sverige har en internationellt sett mycket låg användning av antibiotika. Här behöver grisarna inte få knorren kuperad, de har halm att böka i och större utrymme att vistas på än i andra länder. Våra betesdjur håller landskapet öppet och bidrar samtidigt till att bevara den biologiska mångfalden. Grönsaker odlade i Sverige har korta transporter, något som gynnar klimatet.
Allt det här är vi stolta över. Dessutom är det här mervärden som vi vet att allt fler konsumenter vill ha. Många tycker att det är viktigt att veta varifrån maten kommer och att den är framtagen med god djurhållning och miljöhänsyn. Men även om mervärdena är många har åtskilliga svenska livsmedelsproducenter det tufft. Konkurrensen med importerad mat är hård. Ett sätt att göra det lättare för konsumenten att välja mat som är framtagen med bra djuromsorg och med omtanke om vår miljö, är en bättre och tydligare märkning av livsmedel. Samtidigt behöver ännu fler konsumenter komma till insikt om vilken betydelse Sveriges bönder och deras råvaror har för ett hållbart Sverige i utveckling. Därför genomför LRF i sommar en kampanj med ett antal skyltar med olika budskap om svensk matproduktion. Skyltarna kommer sättas upp på våra åkrar och ängar runt om i Sverige. På så sätt vill vi hålla liv i debatten kring vad vi äter, påminna konsumenterna om det unika med vårt svenska jordbruk och hjälpa alla att göra ett aktivt val i matbutiken och på restaurangen.
Så när det nu är dags att duka fram sommarbufféer och packa picknickkorgar har Sveriges konsumenter makt att påverka både producenter och handel vilken mat man vill ha. Vet vi att djuren har haft det bra och att maten producerats på ett miljövänligt sätt så smakar den ju så mycket bättre.