Upphandlingar ska vara hållbara – och rättvisa

Motala kommun, liksom alla offentliga organisationer, är en stor aktör som sätter trender och påverkar samhällsutvecklingen med sitt agerande som inköpare och upphandlare.

Motala2014-02-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår koalition heter Solidariskt Motala och det namnet måste också betyda något i vårt arbete som politiskt förtroendevalda och som beslutsfattare. Vi vill forma ett gott samhälle och när vi använder ordet solidariskt måste det ordet prägla vårt handlande också i rollen som offentliga upphandlare.

Offentliga organisationers upphandlingar styrs av Lagen om offentlig upphandling (LOU) som i sin tur följer de krav som riktas från EU kring upphandlingar. Vår gemensamma bild är att Sverige har haft en mycket stram syn på tidigare EU-direktiv och i vissa stycken övertolkat innehållet. För oss är det glädjande att EU-parlamentet alldeles nyligen fattat beslut om nya upphandlingsregler som inom två år ska tillämpas i medlemsländernas lagstiftning.

Det nya regelverket möjliggör en mer konkurrensneutral upphandling som kommer att präglas av ordning och reda samt rättvisa arbets- och anställningsförhållanden. Även om det redan nu är möjligt att ta hänsyn till andra aspekter än bara lägsta pris i upphandlingar, innebär de nya reglerna att kvalitet, miljö, sociala aspekter och innovation blir viktiga delar vid tilldelning av kontrakt. Förändringen innebär att den upphandlande parten ska anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, i stället för som i dag det lägsta priset i alla lägen.

Ur vårt perspektiv är det viktigt att vi kan säkerställa att sociala villkor inte spelar ut grupper av anställda mot varandra vid upphandlingar. När det gäller tjänsteupphandlingar kommer krav som rätt till heltid att kunna skrivas in i kravspecifikationerna, samma sak gäller krav på kollektivavtal eller kollaktivavtalsliknande villkor. När det gäller upphandlingar av varor ser vi värdet av att tydligare kunna skriva in krav på närproducerat och närodlat i anbudsunderlagen, liksom att produkten är ekologisk. Resultatet blir en rimligare likabehandling av olika anbudsgivare, där kvalitet och effektivitet avgör för vem som vinner en upphandling.

I Sverige har enligt uppgift arbetet med att ta in direktivet i svensk lag visserligen startat, men erfarenheten har visat att regeringen Reinfeldt ofta drar ärenden av den här karaktären i långbänk. Se bara vad som skett med det så kallade visstidsdirektivet, där arbetet stått stilla under lång tid. Så i ärlighetens namn, vi tre lokalt samverkande partier tror faktiskt att det behövs ett regeringsskifte för att nå ända fram i frågan om förändrade upphandlingsregler.

Slutligen, de nya EU-reglerna innebär bra samstämmighet med de krav som vi koalitionspartier driver också på andra nivåer.

Nu går vi framåt för ett rättvisare Motala.

Läs mer om