Valfriheten avvecklas

Under fjolåret besökte socialnämndens presidium Solbackens demensboende, i år har kommunstyrelsen varit på besök.

Motala2012-12-19 21:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De förtroendevalda fick se vilket stor fokus Attendo har på de boende och deras trivsel. De fick lära sig att Attendo sätter stort värde på varje individs särskilda önskemål och behov, därför erbjuder man en stor variation av olika aktiviteter att välja emellan varje dag på Solbacken.

Attendo har utvecklat en väl fungerande enhet som levererar hög kvalité sedan starten 2010. De har samarbetat nära med kommunen som i sin tur har kunnat dra positiva lärdomar som kan användas inom den egna verksamheten.

Solidariskt Motala avbryter nu samarbetet med Attendo genom att ta tillbaka Solbacken i egen regi.

Beslutet sker utan presentation av en konsekvensanalys eller ekonomisk kalkyl av hur återtagandet påverkar socialnämnden. Nämndens ekonomi är redan fruktansvärd ansträngd med stort prognosticerat underskott.

Allians för Motala beklagar djupt majoritetens agerande, vi ställer oss kritiska till att S, V och MP nu håller på att avveckla valfriheten för kommuninvånarna.

Självklart ska vi ständigt följa upp, granska kritiskt och ställa höga krav på samtliga verksamheter, både de som drivs i egen regi och de som drivs av andra. Är resultatet inte tillfredställande eller om kvalitén äventyras då ska det självklart kunna tas tillbaka i kommunal regi. Så är inte fallet med Solbacken, tvärtom levererar Attendo väldigt hög kvalité med fokus på de boende.

Solidariskt Motala argumenterar att det inte är lämpligt att större delen av demensplatserna drivs i externt regi nu när landstinget planerar att etablera kompetenscentrum för demensomsorg i Motala. Vi menar att det gynnar etableringen om vi även involverar de aktörer som varit goda samarbetspartners till kommunen.

I dag vet vi att mångfald och valfrihet skapar utveckling där det förut ofta bara fanns en kommunal arbetsgivare. Lagen om valfrihetssystem, lov, har ökat mångfalden, jobbtillfällena samt utvecklingen inom äldreomsorgen. Den har säkrat människors valmöjlighet och förbättrat jämställdheten i en bransch som domineras av kvinnor.

Landstinget driver ett halvt sjukhus i privat regi i Motala, varför skulle det vara problematiskt att kommunen har privata utövare vid etableringen av demenscentrum i Motala?

Uppgiften är att ge de äldre en trygg omsorg med hög livskvalitet. Att åldras i Motala ska präglas av trygghet, gemenskap och delaktighet i samhället.

Konsekvensen av majoritetens beslut blir att rätten att välja, men också rätten att välja bort, minskar i Motala.

Samtidigt står äldreomsorgen inför stora utmaningar framöver, när nya generationer av äldre som är vana vid valfrihet med hög flexibilitet ställer dessa krav på verksamheten.

Alliansens ledstjärna är att välfärden ska utgå från varje människas unika behov, då behöver rätten att välja stå i centrum.

Att utveckla välfärden är kommunens viktigaste uppgift, det gör man bäst i samarbete och samspråk med andra engagerade aktörer, organisationer och eldsjälar.

andre vice ordförande socialnämnden

Jonny Francén (FP)

ledamot socialnämnden

Ann-Marie Hjelm (M)

ledamot socialnämnden

Bruno Lindblom (KD)

ledamot socialnämnden

Anna Lena Jansson (M)

ersättare socialnämnden

Stig Malm (FP)

ersättare socialnämnden

Ywonne Hedlund (C)

ersättare socialnämnden

Anna Lust (M)

Läs mer om