Vårdköerna är på väg bort

Motala2013-10-19 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På en konferens i Stockholm den 11 oktober för landstings- och regionpolitiker fick vi som deltagare höra hur man där tog hand om patienter med omfattande vårdbehov. Frågan ställdes: ”Är vårdlotsar ett bra komplement för att förebygga akutvård och inläggning?” Inte minst för att bespara lidande och besvär för de multisjuka och mest sköra i vårt samhälle. Svaret var helt klart ja. Mycket av ovanstående som man relaterade till i Stockholm arbetar man redan med i vårt län.

Överläkare Ann Fjellner och utvecklingsledare Joakim Werr informerade hur de hade gått tillväga för att akutvården skulle förbättras och hur man hittat en framgångsmodell. De hade upptäckt att en mycket liten del av befolkningen ofta återkommer till akutmottagningen och det är just denna grupp multisjuka.

När man började arbeta förebyggande i frågor som bland annat gällde alkohol, rökning, fetma med mera fick patienter som tackade ja till erbjudandet möjlighet att förbättra sin hälsa, vilket visade sig i färre inläggningar. En pluseffekt blev också att många sjuksköterskor, som hade tröttnat och lämnat vården, återkom för att bli vårdlotsar i stället. De ansåg det vara meningsfulla jobb att förbättra folkhälsan.

Vi har 3 000 fler läkare och 3 000 fler sjuksköterskor samt 400 fler utbildningsplatser för läkare i Sverige, sedan Alliansen tillträdde år 2006. Vi har således aldrig haft så många kvalificerade yrkesmänniskor i hälso- och sjukvården som i dag. Vårdköerna i den planerade vården är alltså på väg bort. Sverige är också det land i världen som är bäst rankat på uppföljning av att vården är grundad på kvalitet. Tummen i ögat på dem som inte sköter sig, enkelt uttryckt.

Intressant var att även få höra att av landets 20 bäst rankade vårdcentraler är 14 privata, därav en vårdcentral i Bergsjön, vilket är ett invandrartätt och socialt utsatt område i Göteborg, och hur de hade lyckats. Vi fick även veta att specialistvården på Aleris med knä- och höftoperationer är bäst i klassen, det vill säga i hela landet. Vi måste därför värna om deras verksamhet på lasarettet i Motala. Den är oerhört viktig för alla patienter som väntar på en operation.

Landstinget i Östergötland har visionen ”Bra vård och bättre hälsa” som ska genomsyra all verksamhet. Östgötarna ska ges bästa möjliga förutsättningar att få uppleva en god hälsa och känna trygghet i en effektiv hälso- och sjukvård med ett hälsofrämjande synsätt som finns tillgänglig när den behövs. Vi ger oss inte förrän detta uppfyllts på alla plan.

↔landstingsledamot (FP)

Läs mer om