Vi fick 5 000 nya restaurangjobb

Svar till Nils Granström.
Nils Granström sluggar på sedvanligt sätt åt alla håll som svar på en debattartikel där jag beskrev vilka satsningar regeringen gör 2013 för att Sverige ska hantera den kortsiktiga nedgången i ekonomin och långsiktigt stärka konkurrenskraften.

Motala2013-01-20 17:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1. Han påstår att finansministern lurat riksdagen om tillståndet i ekonomin. Sanningen är att regeringens opolitiska tjänstemän löpande gör prognoser över den ekonomiska utvecklingen. I september presenterades en prognos, i december en ny prognos. Mellan dessa tidpunkter har utvecklingen försämrats. Vår exportindustri har sett vikande efterfrågan i Europa till följd av krisen i många länder. Det är inget märkligt i att prognoser förändras när man får ny kunskap eftersom de är bedömningar av vad som ska ske, inte beskrivningar av vad som har skett. 

2. Han påstår att det inte finns någon hjälp till dem som blir arbetslösa. Sanningen är att regeringen tagit höjd för den nedgång i ekonomin som vi nu ser. Arbetsförmedlingen har en stor verktygslåda med åtgärder och har resurser att ge hjälp åt dem som behöver. I regeringens budget för 2013 finns därtill nya satsningar för att hjälpa unga utan jobb, långtidsarbetslösa och funktionshindrade utan jobb. 

3. Han påstår att regeringen gynnar McDonald’s med skattepengar. Det han syftar på är att restaurangmomsen har halverats. Syftet är att nya jobb som inte kräver lång utbildning ska växa fram i en servicesektor där många unga får sitt första jobb. Sänkningen har redan gett effekt. En undersökning, som TT låtit Statistiska centralbyrån genomföra, visar att antalet anställda i restaurangbranschen var nästan 5 000 fler under tredje kvartalet 2012 jämfört med samma kvartal 2011. 

4. Han lyckas till och med få de starka svenska statsfinanserna att vara något negativt, genom att påstå att barnen har fått betala för detta. Det är inte lätt att vara Granström till lags. Ni kan tänka er hur han hade dundrat om regeringen låtit underskott och statsskuld skena som i andra länder. Sanningen är att svensk ekonomi vuxit med nio procent under alliansåren. EU-snittet är lite över en procent. Varje procent i tillväxt ger ungefär 35 miljarder kronor till hushåll, företag och offentlig sektor. Tänk så mycket välstånd Sverige hade förlorat om vårt land haft lika svag utveckling som EU-snittet. Det hade drabbat barnen – och oss alla. 

5. Han påstår att Sverige har en skola i fritt fall. Sanningen är att regeringen genomfört ett stort antal reformer för att höja kvaliteten i skolan, men det tar lite tid innan de får genomslag. Ny lärarutbildning, ny läroplan, ny skollag, ny rektorsutbildning, nytt betygssystem, fler nationella prov, ny gymnasieskola, matematiklyft, läsa-skriva-räkna-satsning och lärarlegitimation är bara några exempel.

6. Han påstår att socialhjälpsköerna är långa. SCB:s senaste statistik visar att andelen personer i utanförskap – det vill säga som försörjs med sociala ersättningar och bidrag – år 2011 var den lägsta sedan mätningarna började för över 20 år sedan.

Läs mer om