Vi har inte glömt grisarna

Motala2014-06-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vakuumet efter EU-valet har den politiska grisdebatten tvärtystnat.

Men Djurens parti har inte glömt dem. Vi vill få ett slut på grisarnas lidande med hjälp av olika matpolitiska styrmedel.

Inför EU-valet blev danska grisar som får sina svansar avklippta ett centralt debattämne. Men kuperade svansar är ytterst en konsekvens av den intensiva djurhållningen. För att svensken ska kunna konsumera mer än 88 kilo kött per person och år måste djurhållningen industrialiseras och djuren förnekas sina naturliga instinkter. Svenskt griskött är i stort sett inte bättre än importerat.

Sveriges Radio Ekot presenterade 2009 Djurrättsalliansens två år långa dokumentation av närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar, en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. 2013 följdes dokumentationen upp med nya undersökningar. Svenska grisar utsätts för ett omfattande, systematiskt och allvarligt lidande. På 40 procent av gårdarna hittades döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande.

Djurens parti accepterar inte att svenska grisar plågas. Svensk miljöpolitik bygger på miljöskatter. Samma princip bör gälla djurpolitiken. Med skattevapnet kan djurplågeriet prisas ut från matmarknaden och vandringen mot ett hållbart och växtbaserat samhälle påbörjas.

Väljs Djurens parti, 14 september, in vår kommun kommer vi att kraftfullt verka för minskad köttkonsumtion i kommunala matsalar. Det innebär många positiva hälsoeffekter för gemene man, både med avseende på cancer och hjärtkärlsjukdomar. Djurens parti tar alla djurs parti, även människors.

Källor: Djurpartierna i EU går kraftigt framåt

http://www.geapress.org/ambiente/elezioni-europee-chi-sono-i-partiti-animalisti-che-vi-hanno-partecipato/53594

Sveriges Radio Ekot granskar svensk grisindustri

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5723982

Grisarnas verklighet i siffror

http://www.ettlivsomgris.se/grisarnas-verklighet-i-siffror

Läs mer om