Vi måste få en ny trafikplan

Motala2013-11-11 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska vi använda skattemedlen för att bygga bilvägar, cykelvägar, järnvägar och så vidare i länet fram till 2025? Östsam och Trafikverket har lämnat ett förslag till Länstransportplan (LTP).

En omställning av transporterna är nödvändig för att klara ett hållbart samhälle då oljan blir dyr och klimatförändringen måste hejdas. Den blandning av trafikslag som ger mest nytta till minsta skada för hälsa, miljö och klimat måste byggas nu, det har riksdagen slagit fast i Transportpolitiska målet. Men LTP skulle tvärt om innebära kraftig utbyggnad av vägnätet, överföring av kollektivtrafik från tåg till buss och bil, och obetydlig satsning på cykelvägar.

Östsam och Trafikverket skriver själva att deras förslag kommer att leda till ökning av biltrafiken som ger ökning av klimatutsläpp och att miljömålen inte kommer att uppnås. De motiverar det med att Trafikverket gjort en prognos att biltrafiken ska öka mer än kollektivtrafik och cykel till 2050. Men bilismens ökning bröts runt 2005 och har minskat från 2008, medan allt fler åker med tåg och cykel. VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut är i sitt remissvar mycket kritiska till att Trafikverket inte utgår från gällande Transportpolitiska mål.

LTP föreslår höjd hastighet på bilvägarna, men farter över 70 km ökar risken för dödsolyckor och ger accelererande klimatutsläpp. För både individ och samhälle är det viktigt att planera så att behovet av pendling minimeras. Arbetspendlingen ökade mycket 1995-2010, särskilt där man fick pendeltåg, men därefter har ökningen av pendlingen avstannat.

Trafikverket nationellt förespråkar energieffektivisering, förnybara drivmedel och ”transportsnålt samhälle” alltså förbättrad kollektivtrafik, satsning på cykel- och gångtrafik, bilpool, e-handel, överflyttning till sjöfart och järnväg, förbättrad citylogistik. Att LTP bortser från detta är märkligt.

Där vi redan har järnvägar föreslås i LTP att bilvägarna byggs ut och kollektivtrafiken överförs till buss. Men spårburen kollektivtrafik är attraktivare än buss, så fler ställer bilen om det finns tåg och spårvagn. Man bör utreda en förlängning av pendeltågstrafiken norr om Motala med stopp i Degerön och Godegård. Även godstrafiken på järnväg är viktig att utveckla. Det behövs en ny omlastningsterminal för järnvägsgods i västra länet sedan den i Motala togs bort.

Trafikverket i vårt län är bland de sämsta i landet när det gäller satsning på cykelvägar. Deras krav att kommunerna ska subventionera Trafikverket med halva kostnaden för cykelvägar är unikt och bryter mot nationella principer. Cykelväg mellan Motala och Vadstena borde vara en självklarhet, liksom Vadstena-Skänninge. På sikt bör cykelväg byggas även norrut från Motala och söderut från Vadstena. Men cykelpotten i planen är mindre än fem procent och bara en fjärdedel föreslås användas före 2020. Potten skulle bara räcka till fem till sex mil cykelvägar för hela länet till 2025.

↔ordförande

Läs mer om