Kan ni ge oss konkreta exempel på hur valmöjligheterna är exkluderande och endast till för några få här i Motala? I så fall behöver vi hjälpas åt för att komma till rätta med detta. Valfriheten ska vara tillgänglig för samtliga kommuninvånare. Här finns ingen skillnad mellan Alliansens uppfattning eller S som ni menar på i svaret.
Precis som ni skriver så satsar regeringen resurser för att utveckla demensomsorgen, detta till nytta för oss i Motala i form av ett kompetenscentrum. För Alliansen finns det inget självändamål att driften av olika enheter sker i kommunal eller privat regi utan det handlar om att tillsammans med bra aktörer bygga vidare på goda exempel för att bibehålla, utveckla och sprida kvalitén. Detta är en viktig del av den svenska modellen. Både i Sverige och internationellt läggs väldigt stort fokus på att människors behov ska få stå i centrum. Då blir den svenska vänsterns företagarefintliga inställning som exkluderar bra samarbetspartners ur ekvationen ett hinder.
Ni tycker det är synd att Alliansen i Motala inte vill diskutera utvecklingen av framtidens demensomsorg, vilket inte stämmer. Vi diskuterar gärna och prestigelöst för att hitta blocköverskridande lösningar för Motalas bästa på alla områden. Tyvärr har vi aldrig blivit inbjudna till samtal utan får vetskap om den majoritetens viljeinriktning när ärenden dyker upp som beslutspunkter på nämndssammanträden. Då är förslagen till beslut redan klara och allt är i princip redan avgjord. Förutsättningar för öppna och konstruktiva diskussioner om framtiden för Motala saknas.
Intressant att ni anser att uttalandet ”vardagen har förbättrats för många människor tack vare möjligheten att välja skola och hemtjänst” är fel då det är ett direkt citat från Mikael Damberg (S), gruppledare i Riksdagen, och Lena Hallengren (S), vice ordförande i Socialutskottet, publicerat i Aftonbladet. S pragmatiska inställning till valfrihet i välfärden på riksnivå saknar med andra ord förankring bland lokala företrädare i Motala.
Ni är inte nöjda med regeringens satsningar på välfärden. Faktum är att när socialdemokraterna styrde Sverige 2006 så anslog staten 60 miljarder till kommuner och landsting för vår gemensamma välfärd med skola, sjukvård, äldreomsorg mm. Med en fungerande jobb- och företagarpolitik har vi numer så goda skatteintäkter att alliansregeringen 2011 anslog inte mindre än 88 miljarder kronor för skola, sjukvård, äldreomsorg mm. En ökning med nästan 50% som med råge överstiger kostnadsökningen och inflationen mellan åren i jämförelsen. Det är att satsa på välfärden och vi ser att gärna att regeringen fortsätter att satsa ännu mer på kärnverksamheten.