Det är bra att den viktiga frågan om byggnation i Asylenkvarteret debatteras livligt. Under min tid som KS-ordförande 1985-1998 byggdes det mycket. I snitt 29 lägenheter per år i småhus och flerbostadshus, och det debatterades, protesterades och justerades mycket och resultatet blev bra. Det var Asylen, Kalkhagen, Sjökvarteren, Lasarettsparken, Rogslösa, Birgittaområdet med mera.
Befolkningen ökade under de här åren med i genomsnitt 19 invånare per år trots att kommunens utan jämförelse största arbetsplats Birgittas sjukhus bantades ner mycket kraftigt. Vår kommun hade behövt ligga på minst de ökningstalen hela tiden fram tills nu. Då hade vi nu varit cirka 8 000 invånare. Det har den inte gjort på många år och därför är det så viktigt att komma i gång med bostadsbyggande nu. För att ta igen de förlorade åren bör ökningstakten i fortsättningen inte understiga 40 per år.
I dag finns det inte så många attraktiva lägen att bygga på. Det är dyrt att bygga i Sverige nu, men Asylenbyggnationen kan göras till rimliga kostnader. I ett sådant här projekt är det en mängd faktorer som måste beaktas och jag känner stor tillfredsställelse med att det är arkitekten Fredrik Bernhardt som gör det. Han prisades mycket för ombyggnationen av Asylen och tillskapandet av kommunens nya bibliotek. Han har verkligen en stark känsla för Asylenkvarteret och han fullföljer tanken med hus i park genom den nu föreslagna byggnationen.
Utifrån debatten som varit har jag föreslagit att man ska minska antalet planerade parkeringsplatser i Asylenkvarteret kraftigt. Om man gör det och genomför de andra förbättringarna som föreslagits kommer kvarteret efter det att husen färdigställts att kunna vara till glädje för många fler människor än det varit hittills.
Men vi får inte slå oss till ro med detta. Detaljplanearbetet i siloområdet måste forceras och vi måste skaffa oss framförhållning genom detaljplanering i sjönära lägen. Dessa ska planeras för blandad bebyggelse. Alltså inte bara några gräddhyllor.
När staten bestämde att vi skulle få bli en egen kommun uttalade man mycket klart att Vadstena behöver ha minst 8 000 invånare för att klara sig bra. Detta för att kommunen ska klara sin egen ekonomi, för att handeln ska klara sig bra, för att det ska finnas underlag för bra kommunikationer – och så är det ju rimligt att vi som trivs så bra och uppskattar att få bo i den här fantastiska kommunen unnar fler människor att få bo och verka här.