Vill vi ha elitidrott här i Motala?

Motala2013-04-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fotboll, herrar spelar i 4:e divisionen, damer i 4:e. Hockey, herrar spelar i 4:e divisionen, damer deltar ej i seriespel. Bandy, herrar spelar i 2:a divisionen, damer deltar ej i seriespel. Innebandy, herrar spelar i 4:e divisionen, damer i 3:e. Handboll, herrar och damer spelar i 5:e divisionen.

Detta är fakta om nivån för de stora lagbollspelen i Motala. Om man slår ihop publiksiffrorna i en match för dessa åtta lag så blir antalet åskådare tillsammans mindre än hälften jämfört med vad Villa/Lidköping hade mot IFK Motala i bandy i vintras. Lidköping som stad har inte fler invånare än Motala. Där finns inte bara bandy utan även fotboll, hockey och andra idrotter på ungefär samma nivå som i Motala. En stor avgörande skillnad mellan Lidköping och Motala är att Villa inte bara erbjuder en bandymatch utan ett event med bandy, matservering, pub och musikunderhållning. I Motala erbjuder vi bara en match. Med en bra arena kan man erbjuda sina sponsorer att exponeras på ett helt annat sätt.

Klubbarna i Motala tar varje vecka hand om över 1  000 ungdomar och lär dem idrotta, men man fostrar dem också till goda samhällsmedborgare. Med elitidrott ökar intresset för ungdomar att idrotta med ytterligare samhällsvinster som följd.

Sponsorintäkterna för de fem ledande föreningarna inom de nämnda lag-idrotterna plus Piraterna ligger uppskattningsvis på knappt fem miljoner kronor per år, och det handlar om 200-250 företag och andra organisationer, som är aktiva i detta sammanhang.

Nyttan av att vara sponsor är flerfaldig. Sponsorn får sitt varumärke exponerat, får reklam och träffar likasinnade på sponsorträffar.

Inom IFK bandyn har vi de senaste tre åren gjort en nödvändig sanering av ekonomin och inför återkomsten till elitserien satsat på egna spelare, 70 procent av spelartruppen var Motalapojkar. Resultatet blev att vi inte räckte till sportsligt. Publiken vill se ett lag som vinner, oavsett om aktörerna är från Motala eller från övriga världen. Folk vill helt enkelt se prestationer av yppersta kvalitet och segrar. Men att vinna kostar pengar. Pengarna till dagens idrottsklubbar kommer mestadels från sponsorer och publikintäkter. Hur åstadkommer man detta? Vi tror att det kan bli en win-win-situation om de egna ungdomarna i laget kompletteras med några klasspelare utifrån. Då får vi återigen ett vinnande lag och ökat publikintresse. Samarbete mellan Motalaklubbarna kan vara ett starkt alternativ. Varför kan inte IFK-bandyn och MAIF-fotbollen ha samma fystränare? Varför kan inte innebandyn, hockeyn och handbollen samarbeta på försäsongen? Varför kan vi inte göra olika event tillsammans?

Låt oss tillsammans jobba för att Motala ska vara en stad som är förknippad med elitidrott!

Läs mer om