NÀsta vecka Àr det dags för nya inflationssiffror. För Riksbanken och Erik Thedéen har man precis som i övriga omvÀrlden sett en stadig avmattning av inflationstrycket dÀr oktobersiffran uppgick till 6,5 procent enligt KPI-mÄttet.
För Riksbanken, som vid senaste rÀntebeskedet valde att inte göra Ànnu en rÀntehöjning, Àr det nu önskvÀrt att inflationsutvecklingen fortsÀtter pÄ samma linje. Men Thedéen varnar för fortsatta utmaningar.
Han och Riksbanken har bland annat noterat hur matpriserna de tvÄ senaste mÄnaderna stigit. Detta enligt den oberoende sajten Matpriskollen efter att ha legat stilla under nÄgra mÄnader. I november var till exempel uppgÄngen 0,2 procent jÀmfört med föregÄende mÄnad.
Bra temperaturmÀtare
Detta samtidigt som den svenska kronan förstÀrkts kraftigt vilket i teorin borde minska importkostnaderna för livsmedelsaktörer.
ââVi följer Matpriskollen och tycker den Ă€r en bra temperaturmĂ€tare, det Ă€r centralt att livsmedelspriserna stabiliserar sig pĂ„ en lĂ„g nivĂ„ för det Ă€r en vĂ€ldigt viktig del av KPI-korgen, sĂ€ger ThedĂ©en och fortsĂ€tter:
ââVi har allmĂ€nt pekat pĂ„ att Ă€r man i en höginflationsmiljö sĂ„ blir det rent allmĂ€nt lĂ€ttare att höja priserna. Det tror jag har prĂ€glat livsmedelsbranschen sĂ„vĂ€l som restaurang, hotell eller andra branscher.
Erik Thedéen pÄpekar att det för hushÄllen kan vara svÄrt i en stigande inflationsmiljö att veta hur prisnivÄerna egentligen ska ligga och det kan finnas de aktörer som utnyttjat och höjt priserna.
ââDet finns all anledning att följa detta. Det tecknas en vĂ€ldigt positiv bild av inflationsutvecklingen men det Ă€r ett av orosmolnen â Ă€r det sĂ„ att prissĂ€ttningsbeteendet har genuint försĂ€mrats, det vill sĂ€ga att man passar pĂ„ att höja priser, eller Ă€r vi pĂ„ vĂ€g ned dĂ€r vi var före inflationsuppgĂ„ngen?
Men Àr detta nÄgot som specifikt sker inom livsmedelsbranschen?
ââJag har inte fakta att sĂ€ga att det Ă€r vĂ€rre hĂ€r Ă€n till exempel inom restaurang, men vi vet genom forskning att nĂ€r inflationen gĂ„r upp sĂ„ tenderar priserna som man inte tror ska gĂ„ upp att stiga, utifrĂ„n att det blir en sĂ„dan miljö.
ââDet finns en risk att en sĂ„dan miljö ligger kvar i vissa branscher, till exempel inom livsmedelsbranschen, det Ă€r dĂ€rför det Ă€r sĂ„ otroligt viktigt att följa detta.
Stigande energipriser
Ytterligare en viktig faktor enligt ThedĂ©en Ă€r energipriserna som lyft de senaste dagarna i takt med bitande kyla och stopp av till exempel en kĂ€rnkraftsreaktor pĂ„ Ringhals. Ăven om det inflationsmĂ„tt som Riksbanken framförallt lutar sig mot Ă€r KPIF-mĂ„ttet, det vill sĂ€ga rensat för energipriset, Ă€r detta nĂ„got att följa noga enligt ThedĂ©en.
ââVi ska absolut följa elpriserna och det har effekter in i mĂ„nga delar av ekonomin. Nu beskrivs det av dem som Ă€r experter att det Ă€r en tillfĂ€llig uppgĂ„ng pĂ„ grund av kylan, sedan fĂ„r vi se om det stĂ€mmer.