Birger Hagård föddes den 22 december 1932 i Borås där han också växte upp. Han förlorade sin mor tidigt i livet. Fadern var riksdagsledamot.

Under första ring på gymnasiet träffade han Anna-Lisa som senare blev hans hustru. De gifte sig 1954 och bodde under några år i Danderyd. Birger Hagård doktorerade i statsvetenskap, blev filosofie doktor och universitetslektor. Politiken lockade. Han var förbundsordförande för Högerns ungdomsförbund 1963-1965 och redaktör för Svensk Linje 1957-1958.

Hur hamnade ni i Vadstena?

– Birger fick en ordinarie tjänst vid universitetet i Linköping. Vi hittade gården Freberga söder om Vadstena och förälskade oss i huset och dess flyglar, berättar Anna-Lisa som i samma veva fick en tjänst som speciallärare i Vadstena.

– Och har man kommit till Vadstena blir man förälskad i staden, så vi blev kvar.

Vad hade Birger för intressen?

– Han var alltid road av vandringar i skog och mark. Och av bilturer. När vi skulle hälsa på vår dotter i Skåne brukade resan ta åtta timmar, vi åkte omkring på småvägarna genom Småland. Han var en stor älskare av värme och sol och vi vistades på Lanzarote när vi hann. Han har alltid slukat böcker och var väldigt släktkär.

Under åren 1982-1998 var Birger riksdagsledamot i valkretsen Östergötlands län. Han hade bland annat uppdrag i EG-delegationen, EES-utskottet, Konstitutionsutskottet, Utbildningsutskottet, Europarådets svenska delegation och Krigsdelegationen.

– Birger var också med i Baltiska kommitén för Lettland, Estlands och Litauens frigörelse, berättar Anna-Lisa.

Lars Carlsson, tidigare gruppledare för Moderaterna i Vadstena, jobbade tillsammans med Birger Hagård inom politiken under många år.

– Han var en ledande person när Vadstena blev egen kommun 1980. Han gjorde ett stor insats och var tongivande när Vadstena kommuns nya organisation byggdes upp.

Birger Hagård skrev även en bok om Vadstenas frigörelseprocess som gavs ut av Föreningen Gamla Vadstena.

Lars Carlsson:

– Birgers hjärta klappade för skolfrågor. 1980 blev han ordförande i skolstyrelsen och stod som första namn på listan till kommunfullmäktige. Han hade många tunga uppdrag.

Hur var han som person?

– Han var mycket intellektuell, var medryckande som talare. Han är en av orsakerna till att jag engagerade mig politiskt. Han pratade på ett moderat ungdomsmöte på Motala stadshotell när jag var ordförande i Skänninge MUF. Vi var 120 deltagare på mötet och alla tyckte vi att han hade en otrolig inlevelse, han hade inte svårt att övertyga omgivningen.

Birger Hagård sörjes närmast av makan Anna-Lisa, barnen Catharina, Anders och Elisabet med familjer, varav sju barnbarn.

Begravningen äger rum i Vadstena klosterkyrka den 27 december.