Shabnam utökar sommarkaféet med eget bageri

I sommar öppnar Shabnam Ó Cleirigh upp sitt sommarkafĂ© i Bonderyd för andra Ă„ret, men nu bakar hon i eget bageri pĂ„ platsen.

Innan bageriet Ă€r helt fĂ€rdigt, Ă„ker hon till HĂ€stholmens bygdegĂ„rd nĂ€r hon bakar till sitt företag och försĂ€ljning. "NĂ€r jag bakar till vĂ€nner och familj sĂ„ bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh.

Innan bageriet Ă€r helt fĂ€rdigt, Ă„ker hon till HĂ€stholmens bygdegĂ„rd nĂ€r hon bakar till sitt företag och försĂ€ljning. "NĂ€r jag bakar till vĂ€nner och familj sĂ„ bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh.

Foto: Lovisa Lindstrand

Familj2022-06-03 20:00

– Snart kommer jag slippa flytta runt mina lĂ„dor, sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh som Ă€r inne i slutfasen av arbetet med sitt bageri. 

– Jag vill kunna frysa in och sĂ€tta en deg sent en kvĂ€ll och det kommer jag kunna göra nu. Att ha ett eget stĂ€lle har alltid varit ett mĂ„l. Det kĂ€ndes jĂ€tteskönt nĂ€r min mormor sa att jag kunde renovera ett uthus pĂ„ hennes gĂ„rd och bygga ett bageri. 

Shabnam Ó Cleirigh stĂ„r i bageriet som hĂ„ller pĂ„ att fĂ€rdigstĂ€llas. "Jag kommer fylla pĂ„ med maskiner i omgĂ„ngar hĂ€r, bland annat en degblandare i framtiden".
Shabnam Ó Cleirigh stĂ„r i bageriet som hĂ„ller pĂ„ att fĂ€rdigstĂ€llas. "Jag kommer fylla pĂ„ med maskiner i omgĂ„ngar hĂ€r, bland annat en degblandare i framtiden".
Shabnam Ó Cleirigh tröttnade pĂ„ att packa alla baktillbehör i lĂ„dor och Ă„ka runt till olika kök för att baka.
Shabnam Ó Cleirigh tröttnade pĂ„ att packa alla baktillbehör i lĂ„dor och Ă„ka runt till olika kök för att baka.

Hon har anvÀnt olika kök under tvÄ Ärs tid för att kunna baka i sitt företag, Tovas Tesalong. Det har varit en överhÀngande oro att aldrig veta hur lÀnge hon kan vara kvar pÄ samma plats.

– PĂ„ mindre Ă€n ett halvĂ„r var jag pĂ„ tre olika stĂ€llen. Det har varit jobbigt att köra omkring med alla bakgrejer.

NÀr föddes idén pÄ att börja baka?

– Jag bodde i England och nĂ€r jag kom tillbaka till Sverige visste jag inte vad jag ville göra. Jag började med teater och sedan kom jag pĂ„ att jag ville baka. Vi har alltid bakat i min familj och jag har tyckt att det Ă€r kul. 

Shabnam startade Tovas Tesalong hösten 2020, under vÄren 2021 fick hon frÄgan om hon inte ville sÀlja bakverk pÄ Reko-ringen i HÀstholmen.

– Det var ett jĂ€ttekul sĂ€tt att göra saker, jag Ă€lskar att jobba lokalt, man lĂ€r kĂ€nna folk. Det Ă€r roligt, jag Ă€lskar mĂ€nniskor och Ă€lskar att baka, det blir ett sĂ€tt att mixa ihop de tvĂ„. 

Innan bageriet Ă€r helt fĂ€rdigt, Ă„ker hon till HĂ€stholmens bygdegĂ„rd nĂ€r hon bakar till sitt företag och försĂ€ljning. "NĂ€r jag bakar till vĂ€nner och familj sĂ„ bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh.
Innan bageriet Ă€r helt fĂ€rdigt, Ă„ker hon till HĂ€stholmens bygdegĂ„rd nĂ€r hon bakar till sitt företag och försĂ€ljning. "NĂ€r jag bakar till vĂ€nner och familj sĂ„ bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh.

I dag Àr Shabnam i sin mormors kök. Hon bakar till sin gammelmosters 80-Ärs fest. I köket Àr det ett kreativt kaos med lÄdor, bunkar, ingredienser och böcker med recept.

– Jag har nu alla mina grejer i lĂ„dor med lock. Varje gĂ„ng jag behöver Ă„ka nĂ„gonstans mĂ„ste jag packa en ny lĂ„da med det jag behöver just dĂ€r.

Hon skriver mÄnga "kom-ihÄg-listor".

– Jag har alltid Ă€lskat listor, men inte som jag gör nu, nu Ă€r de mitt liv. DĂ€r stĂ„r allt jag ska ha med mig, sedan ett alarm för att komma ihĂ„g min plĂ„nbok.

Shabnam Ó Cleirigh har mĂ„nga "komihĂ„glistor" för att hĂ„lla reda pĂ„ allt som ska göras och som ska med till olika evenemang.
Shabnam Ó Cleirigh har mĂ„nga "komihĂ„glistor" för att hĂ„lla reda pĂ„ allt som ska göras och som ska med till olika evenemang.

Det Àr mycket som hÀnder samtidigt i köket.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt organiserad men glömmer samtidigt alltid vad jag hĂ„ller pĂ„ med. Jag lĂ€ser nĂ„got pĂ„ en lista, vet att jag ska ta med det, men glömmer det sedan pĂ„ vĂ€gen till nĂ„gonting annat, skrattar Shabnam. 

Hur lÀnge har du haft ett intresse för bakning?

– Mamma bakade ofta bröd hemma. Om vi nĂ„gon gĂ„ng köpte bröd var det lyxigt, jag ville alltid ha Skogaholmslimpa. Det kĂ€nns sĂ„ konstigt nu, jag skulle aldrig vĂ€lja köpt bröd framför hembakat. 

"Det hĂ€r Ă€r mina samlade recept. Det syns vilka recept som Ă€r vĂ€lanvĂ€nda, de Ă€r sĂ„ smutsiga. Jag har kvar mĂ„nga gamla recept, men förĂ€ndrar dem ofta", sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh.
"Det hĂ€r Ă€r mina samlade recept. Det syns vilka recept som Ă€r vĂ€lanvĂ€nda, de Ă€r sĂ„ smutsiga. Jag har kvar mĂ„nga gamla recept, men förĂ€ndrar dem ofta", sĂ€ger Shabnam Ó Cleirigh.

Shabnam har samlat recept sedan hon var liten, vissa Ă€r frĂ„n gamla slĂ€ktingar och hon har sina favoritkokböcker kvar frĂ„n barndomen. 

– Jag Ă€lskar kokböcker, det Ă€r sĂ„ mycket inspiration och kul. Men jag lĂ€ser aldrig texten, tittar bara pĂ„ bilderna tills jag hittar nĂ„got jag vill göra, dĂ„ kan jag titta pĂ„ texten. NĂ€r jag var sex Ă„r fick jag Nalle Puhs kokbok och den Ă€r sĂ„ bra. Ruhs drömmar ser nĂ€stan ut som de Chocolate Chips Cookies jag gör nu. 

Shabnam Ó Cleirigh visar en gammal kokbok, Lilla Bakboken, den liksom Nalle Puhs kokbok var hennes favorit som barn. "Vi bakade frĂ„n dem hela tiden".
Shabnam Ó Cleirigh visar en gammal kokbok, Lilla Bakboken, den liksom Nalle Puhs kokbok var hennes favorit som barn. "Vi bakade frĂ„n dem hela tiden".
Fönstret frĂ„n bageriet blickar ut mot Bonderydssjön och de odlingar som Shabnam Ó Cleirigh har tillsammans med sin man Daire i det gemensamma företaget Tovas Tesalong & TrĂ€dgĂ„rdsland.
Fönstret frĂ„n bageriet blickar ut mot Bonderydssjön och de odlingar som Shabnam Ó Cleirigh har tillsammans med sin man Daire i det gemensamma företaget Tovas Tesalong & TrĂ€dgĂ„rdsland.

I sommar har Shabnam sommarkafé pÄ söndagar. Hon planerar dÄ att kunna baka i sitt nya bageri, med uteservering precis intill Bonderydssjön.

Hinner ni klart?

– Jo, men nĂ„gra fakturor blev högre Ă€n vi hade rĂ€knat med, sĂ„ vi stoppar upp. Vi fortsĂ€tter sĂ„ fort vi kan, jag ska absolut baka hĂ€r i sommar.

Vad finns pÄ kaféet?

– Allt Ă€r vegetariskt, för det finns sĂ„ mycket grönsaker, gott, svenskt och lokalodlat pĂ„ sommaren. Det ska vara frĂ€scht och nyttigt, eller egentligen Ă€r ingenting nyttigt som jag gör, skrattar Shabnam. Det Ă€r mycket socker och smör i kakorna. MĂ„let Ă€r gott, inte nyttigt.

Shabnam Ó Cleirigh stĂ„r pĂ„ platsen dĂ€r uteserveringen kommer vara i sommar, intill Bonderydssjön. Hon berĂ€ttar om framtidsplaner. "Jag vill starta olika spĂ€nnande event, som exempelvis 'jord till bord' hĂ€r i Ödeshög. Landsbygden Ă€r viktig och behöver jobbas mer med, skulle ocksĂ„ vara kul att amarbeta med andra".
Shabnam Ó Cleirigh stĂ„r pĂ„ platsen dĂ€r uteserveringen kommer vara i sommar, intill Bonderydssjön. Hon berĂ€ttar om framtidsplaner. "Jag vill starta olika spĂ€nnande event, som exempelvis 'jord till bord' hĂ€r i Ödeshög. Landsbygden Ă€r viktig och behöver jobbas mer med, skulle ocksĂ„ vara kul att amarbeta med andra".
Shabnam Ó Cleirigh sĂ€ger att det Ă€r bra att förboka sitt besök pĂ„ sommarkafĂ©et, speciellt om man vill ha Afternoon tea. OcksĂ„ meddela om man har nĂ„gon allerigi. "Jag tycker det Ă€r viktigt. Det har varit ett mĂ„l frĂ„n början, att enkelt kunna komma trots allergier".
Shabnam Ó Cleirigh sĂ€ger att det Ă€r bra att förboka sitt besök pĂ„ sommarkafĂ©et, speciellt om man vill ha Afternoon tea. OcksĂ„ meddela om man har nĂ„gon allerigi. "Jag tycker det Ă€r viktigt. Det har varit ett mĂ„l frĂ„n början, att enkelt kunna komma trots allergier".
Shabnam Ó Cleirigh

Ålder: 30.

Bor i: Ödeshög nĂ€r hon var fyra Ă„r. Flyttade runt efter gymnasiet och landade hĂ€r igen 2018.

Godaste bakverk: Sockerkaka.

Bakar helst: Scones.

Drömmer om: Att ha ett eget odlingsstÀlle och allt nÀra tillhands. FörÀdla och sÀlja i gÄrdsbutik, ha ett kafé och mötesplats med teaterscen.

BÀst med eget företag? "Att sÀtta sina egna tider. Ibland fÄr saker ta den tid det behöver".

Risk med eget företag? "Ja, det Àr inte glatta livet. Allt behöver göras samtidigt i början och allt kostar pengar".

Karta: Tovas tesalong och trÀdgÄrdsland
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!