â Snart kommer jag slippa flytta runt mina lĂ„dor, sĂ€ger Shabnam Ă Cleirigh som Ă€r inne i slutfasen av arbetet med sitt bageri.
â Jag vill kunna frysa in och sĂ€tta en deg sent en kvĂ€ll och det kommer jag kunna göra nu. Att ha ett eget stĂ€lle har alltid varit ett mĂ„l. Det kĂ€ndes jĂ€tteskönt nĂ€r min mormor sa att jag kunde renovera ett uthus pĂ„ hennes gĂ„rd och bygga ett bageri.
Hon har anvÀnt olika kök under tvÄ Ärs tid för att kunna baka i sitt företag, Tovas Tesalong. Det har varit en överhÀngande oro att aldrig veta hur lÀnge hon kan vara kvar pÄ samma plats.
â PĂ„ mindre Ă€n ett halvĂ„r var jag pĂ„ tre olika stĂ€llen. Det har varit jobbigt att köra omkring med alla bakgrejer.
NÀr föddes idén pÄ att börja baka?
â Jag bodde i England och nĂ€r jag kom tillbaka till Sverige visste jag inte vad jag ville göra. Jag började med teater och sedan kom jag pĂ„ att jag ville baka. Vi har alltid bakat i min familj och jag har tyckt att det Ă€r kul.
Shabnam startade Tovas Tesalong hösten 2020, under vÄren 2021 fick hon frÄgan om hon inte ville sÀlja bakverk pÄ Reko-ringen i HÀstholmen.
â Det var ett jĂ€ttekul sĂ€tt att göra saker, jag Ă€lskar att jobba lokalt, man lĂ€r kĂ€nna folk. Det Ă€r roligt, jag Ă€lskar mĂ€nniskor och Ă€lskar att baka, det blir ett sĂ€tt att mixa ihop de tvĂ„.
I dag Àr Shabnam i sin mormors kök. Hon bakar till sin gammelmosters 80-Ärs fest. I köket Àr det ett kreativt kaos med lÄdor, bunkar, ingredienser och böcker med recept.
â Jag har nu alla mina grejer i lĂ„dor med lock. Varje gĂ„ng jag behöver Ă„ka nĂ„gonstans mĂ„ste jag packa en ny lĂ„da med det jag behöver just dĂ€r.
Hon skriver mÄnga "kom-ihÄg-listor".
â Jag har alltid Ă€lskat listor, men inte som jag gör nu, nu Ă€r de mitt liv. DĂ€r stĂ„r allt jag ska ha med mig, sedan ett alarm för att komma ihĂ„g min plĂ„nbok.
Det Àr mycket som hÀnder samtidigt i köket.
â Jag Ă€r vĂ€ldigt organiserad men glömmer samtidigt alltid vad jag hĂ„ller pĂ„ med. Jag lĂ€ser nĂ„got pĂ„ en lista, vet att jag ska ta med det, men glömmer det sedan pĂ„ vĂ€gen till nĂ„gonting annat, skrattar Shabnam.
Hur lÀnge har du haft ett intresse för bakning?
â Mamma bakade ofta bröd hemma. Om vi nĂ„gon gĂ„ng köpte bröd var det lyxigt, jag ville alltid ha Skogaholmslimpa. Det kĂ€nns sĂ„ konstigt nu, jag skulle aldrig vĂ€lja köpt bröd framför hembakat.
Shabnam har samlat recept sedan hon var liten, vissa Àr frÄn gamla slÀktingar och hon har sina favoritkokböcker kvar frÄn barndomen.
â Jag Ă€lskar kokböcker, det Ă€r sĂ„ mycket inspiration och kul. Men jag lĂ€ser aldrig texten, tittar bara pĂ„ bilderna tills jag hittar nĂ„got jag vill göra, dĂ„ kan jag titta pĂ„ texten. NĂ€r jag var sex Ă„r fick jag Nalle Puhs kokbok och den Ă€r sĂ„ bra. Ruhs drömmar ser nĂ€stan ut som de Chocolate Chips Cookies jag gör nu.
I sommar har Shabnam sommarkafé pÄ söndagar. Hon planerar dÄ att kunna baka i sitt nya bageri, med uteservering precis intill Bonderydssjön.
Hinner ni klart?
â Jo, men nĂ„gra fakturor blev högre Ă€n vi hade rĂ€knat med, sĂ„ vi stoppar upp. Vi fortsĂ€tter sĂ„ fort vi kan, jag ska absolut baka hĂ€r i sommar.
Vad finns pÄ kaféet?
â Allt Ă€r vegetariskt, för det finns sĂ„ mycket grönsaker, gott, svenskt och lokalodlat pĂ„ sommaren. Det ska vara frĂ€scht och nyttigt, eller egentligen Ă€r ingenting nyttigt som jag gör, skrattar Shabnam. Det Ă€r mycket socker och smör i kakorna. MĂ„let Ă€r gott, inte nyttigt.