– Ja, BMX är också en konstform, säger Johan Malm och skrattar.

Redan som liten gillade han att rita och när det var dags för gymnasiet sökte han och kom in på det estetiska programmet i Mjölby. Det var dock inget för honom så redan efter en månad hoppade han av.

– Men jag gick en jättebra kurs där jag lärde mig att rita av saker. Den har jag nytta av nu.

Artikelbild

| Bilderna är inte politiska men ofta satiriska och samhällskommenterande.

Då la han dock tecknandet mer eller mindre på hyllan. I stället ägnade han sig åt musiken.

– Kreativiteten är alltid konstant även om den tar olika vägar. När man spelar punk får man vara med och göra allt själv, så väl skriva låtar som att designa skivomslag.

För ungefär sex år sedan började Johan Malm att teckna på allvar igen.

– Det började med att Kaj (Sivervik) i Gaphals, som är ett skivbolag och som arrangerar spelningar, undrade om jag kunde göra en affisch med mycket färg till en konsert. Jag köpte block och penna och ritade en bild som jag sedan scannade in i datorn. Där jobbade jag sedan vidare med bilden i photoshop och la på olika lager. Sedan har jag fortsatt med samma teknik och fått jättebra respons.

Artikelbild

| Johan Malms bilder är superrealistiska i starka färger. Och ofta finns något djur med.

Många bilder har det blivit under åren, och han har lagt ut en hel del på Instagram och i en blogg. Det har i sin tur genererat beställningar på skivomslag och tröjtryck men även porträttbeställningar.

– Jag hade börjat göra porträtt på facebookvänner för att öva och för att jag inte skulle kunna välja motiv själv ritade jag den på min vänlista som hade födelsedag. Många började använda dem som profilbilder och bilderna började liksom leva sitt eget liv. Ibland såg jag hur människor som hade mina bilder som profilbilder pratade med varandra, det var väldigt roligt att se. Ibland hörde folk av sig och frågade om jag kunde göra porträtt på dem. Under ett år gjorde jag säkert hundra porträtt. Det blev bra marknadsföring för mig.

Artikelbild

| Som liten ritade Johan Malm en hel och han började det estetiska programmet på gymnasiet men hoppade snart av. Sedan dröjde det ungefär 15 år innan han började teckna igen.

Han tar fram en lp-skiva och visar ett omslag som han gjort till en amerikansk musiker.

– Han hittade mig på internet och ville att jag skulle göra omslaget. Det var jättehäftigt! Och när amerikanska tidningar skrev om hans skiva kom min konst med.

Artikelbild

| Som liten ritade Johan Malm en hel och han började det estetiska programmet på gymnasiet men hoppade snart av. Sedan dröjde det ungefär 15 år innan han började teckna igen.

Motiven är ofta satiriska och samhällskommenterande. Och även om han kanske utgår från en fin gammal byggnad i Vadstena så finns det ofta också något mörkt i bilden.

– Det första man ser är kanske inte det man ser, säger han. Jag försöker blanda det lyckliga med det värsta. Så ser ju livet ut.

Artikelbild

| Johan Malm ritar först sin teckning med tusch på papper för att sedan scanna in den i datorn där han bearbetar den på olika sätt.

Ofta finns något djur med.

– Jag är fascinerad av djur och det finns många bra djurbilder på nätet som jag kan ta inspiration av och lägga in i mina bilder.

Artikelbild

På senare tid har han varit lite mer återhållsam med att lägga ut bilder. I stället satsar han på den kommande utställningen på Skylten i mars.

– Jätteroligt att det satsas på utställningar på Skylten där jag har varit på många konserter när jag var liten. Så det ska bli kul att ställa ut där.

Men det är inte första gången Johan Malm ställer ut sina bilder. Han har deltagit i Vadstenas konstrunda ett par gånger och ställt ut på Kulturverkstan K-ringen i Motala. Hans bilder har också hängt på FOI i Linköping och på Berggrens källare.

Är ditt mål att kunna försörja dig som konstnär?

– Det är kul om folk köper mina bilder men jag vill att de ska göra det för att de gillar motiven, inte för att det ska vara en investering. Därför är inte mina bilder numrerade. Om någon vill ha en bild som jag redan sålt, så gör jag en ny. Jag skulle aldrig gå ihop ekonomiskt. Och jag gillar inte att prata om pengar. Pengar får inte styra tecknandet, det skulle döda allting.

På gång är också ett fanzine som han drog igång för att prova nya vägar. För att slippa göra allt själv bjöd han in andra. Nu är snart det 52-sidiga fanzinet klart, bara någon sida återstår...

– Det innehåller texter, bilder, serier och är en blandning av högt och lågt. Humor och allvar.

I tankarna har han redan ett fanzine nummer två och förhoppningen är att kunna komma ut tre gånger per år.

– Vi får se om det här växer, säger Johan Malm.