Minnesord Per Ström

Minnesord2023-07-01 01:00

Per Ström till minne.

På midsommaraftonen nåddes vi av budskapet att förra kommunalråd i Motala Per Ström gått bort i en anmärkningsvärd hög ålder, 103 år. Per hade de senaste åren bott på äldreboendet Strömsborg. Jag besökte honom där och hade också telefonkontakt. Per såg litet dåligt på äldre dar men hans intellekt var fortfarande lysande. Vi pratade en hel del om gamla tider och om gemensamma händelser under årens lopp och hans minne var kristallklart. Han sa ibland att vi var de enda som fanns kvar från gamla tider.
Det var kanske litet av en överraskning att man i arbetarstaden Motala med de stora industrierna Motala Verkstad, Electrolux och Luxor valde en frireligiös byggmästare till kommunalråd. Ryktet sade att de två mest aktuella LO-medlemmarna hade tackat nej, en för han inte kunde tänka sig att bära slips.

Per kom alltså rakt in i hetluften under 1970-talet, då kommunerna blev utsatta för en del genomgripande förändringar. Den stora kommunsammanslagningen var en väsentlig del av detta. Dessutom började det knaka i de stora industrierna. Per var genom sitt kunnande, sitt öppna och positiva sätt rätt man att hantera dessa frågor. Han kunde med humor och förhandlingsrutin lösa uppkomna frågor, och det var aldrig några problem med politikerna från de inkorporerade kommundelarna.

Samma var förhållandet mellan Per och oss förvaltningschefer. Visst kände man det sorgligt ibland att behöva stryka äskanden i budgeten, men när man pratat med Per en stund var allt bra igen. Jag hade i min verksamhet ett gott stöd av Per, bl a då Electrolux inte ville acceptera mina brandskyddskrav efter branden på Electrolux i Mariestad. Och inte minst då vi inom brandförsvaret ville ha ett fortsatt samarbete med Vadstena efter delningen. Det beslutet har haft stor betydelse för båda kommunerna och några konflikter har aldrig förekommit. Per och jag hade också ett visst samarbete då han var ordförande i MAIF och jag i IFK. Även där i god anda.

Per Ström var en av de stora ledarna i Motala, kanske den största. Det är därför med stor sorg vi kan konstatera att han inte finns mer, men hoppas att Motalaborna ska bevara Per Ström i sitt minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!