Deltagarna i BVC-gruppen känner varandra sedan tidigare. Under barnets första halvår arrangerar BVC träffar med olika teman. Den här gången är det dags att prata om mat och smakportioner för små barn.
– Det här är bara rekommendationer, ni bestämmer själva, poängterar Lena in-nan hon börjar:
– Ett friskt spädbarn klarar sig helt på bröstmjölk eller ersättning och D-vitamin i sex månader. Tidigast från fyra månader kan barnet börja provsmaka mat. Börja långsamt för att se hur barnets mage reagerar. Doppa ett finger i din egen mat och ge barnet så att det får känna smaken, mer än så behövs inte. Det är viktigt att det blir en lugn övergång till vanlig mat och att man byter ut mål succesivt.
– Om ni tycker att tungan trycker ut maten beror det på att barnet använder samma teknik som när det tuttar.
De första smakproverna brukar vara olika slags rotfrukter och grönsaker som potatis, palsternacka, morot, majs och broccoli. Och fruktpuréer.
– I handeln finns fina flaskor med saft och juice, men det är inget som rekommenderas, att man vänjer dem vid sött. När de är sjuka kan man göra undantag.
Lena berättar om livsme-del som bör undvikas och om produkter som numera kan ätas redan i tidig ålder.
– Ge inte upp när barnen visar att de inte vill ha maten. Acceptera och försök igen en annan dag. När barnen kan, låt dem plocka själva från tallriken, vara aktiva, det visar att de tycker att det är kul med mat och är intresserade.
Så har det blivit dags att fixa till smakportioner.
BVC-sköterskan Iréne Ahlin har förberett genom att skala, slanta och koka grönsaker. Nu faller det på föräldrarnas lott att puréa med hjälp av en stavmixer. Potatisen gafflas med en klick smör. Majsen passeras i en sil för att få bort skaldelarna. Puréerna ska vara så släta som möjligt.
Sex olika rätter blir det.
– Det är så bra att göra storkok och frysa in i iskub-lådor, tipsar Iréne.
Kristina Karlsson har tre barn varav Alvin är den yngste.
– Jag har inte gått den här kursen förut, så jag vill passa på nu. Det är så mycket som ändras hela tiden vad barnen bör och inte bör äta. Vi har alltid lagat barnmaten själva, det är ett måste eftersom vår dotter är allergisk. De stora barnen var fem, sex månader när de fick smakportioner första gången. Alvin ska få smaka efter nästa BVC-besök.
Mollie, fyra månader har ännu så länge bara smakat äppelpuré. Nu är hennes föräldrar Eda Karlsson och Mattias Jonsson på kurs för att få tips om barnmat.
– Det är bra, tycker de.
Sandra Richardsson har gått kursen förut, när Alex storebror Hugo var liten.
– Det är alltid bra att höra saker igen, menar hon.
Banan är gott, tycker Samuel Edberg, fyra månader.
– Morot tyckte han sådär om, säger pappa Mattias Edberg.
Blåbärspurén verkar gå hem hos den unge herrn som får ett snyggt blålila skägg efter efter mumsandet.
Runt bordet blir det prat om mat och alla får en barnmatsbok med råd och recept med sig hem.