Allt fler par i Sverige får behandling för ofrivillig barnlöshet, enligt färska siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt. Mellan 2017 och 2019 ökade antalet infertilitetsdiagnoser hos landets kvinnor med tio procent, och sett över hela 2000-talet är trenden nästintill konstant uppåtgående. Förra året fick 706 kvinnor i Östergötland diagnosen infertilitet.
Det finns flera möjliga förklaringar till att allt fler kvinnor får en infertilitetsdiagnos. En är att många väljer att försöka få barn senare i livet.
– Det här spelar roll eftersom kvinnans ålder är den enskilt mest avgörande faktorn för chansen att bli gravid. Sedan har det blivit mer accepterat att ta hjälp, fler vet att det finns hjälp att få, sade Susanne Liffner, överläkare på Reproduktionsmedicinskt centrum på US, nyligen till oss i en tidigare publicering.
Josefine Livergren och Philip Bärås började försöka bli gravida i 20-årsåldern. När de inte lyckades tog de hjälp av IVF.
Efter ett missfall och ett misslyckat försök ställde sig Josefine och Philip in sig på att det inte skulle bli några biologiska barn.
– Det var en tid med mycket känslor. Man slets mellan hopp och förtvivlan. Det var en lång mental kamp, minns paret.
Men på sista försöket blev Josefine gravid med dottern Esther som i dag är fyra år. Nu väntar paret dessutom trillingar, som även de blev till via IVF.
– Vi har hela tiden varit öppna och pratat om våra IVF-resa. Det har hjälpt oss.