De fixar festen i bröllopsstaden Vadstena

Vadstena utger sig för att vara en bröllopsstad. "Stan Àr jÀtteromantisk", menar Josefine Ehn som tillsammans med Linda Carlsson Àr bröllopskoordinator pÄ Starby hotell, konferens&spa.

Dukar för bröllop.

Dukar för bröllop.

Foto: Foto Starby

VADSTENA2015-01-19 10:21

Josefine Ehn och Linda Carlsson kan inte bara konsten att planera konferenser och stora middagar, de Àr ocksÄ inriktade pÄ bröllop i sÄvÀl smÄ som stora format.

– Vi erbjuder Ă€ven "Bröllop pĂ„ eget hotell" dĂ„ brudparet hyr hela anlĂ€ggningen med rum och allt. Fördelen med det konceptet Ă€r att man har festen pĂ„ samma stĂ€lle som brudpar och gĂ€ster bor, sĂ€ger Josefine.

Bröllopstoppar?

– VĂ„r och sommar. Maj, juli och augusti Ă€r de största bröllopsmĂ„naderna för oss, men vi har bröllop Ă„ret om, Ă€ven vintertid svarar Josefine.

Hur gÄr ert arbete till?

– Det börjar med att brudparet kontaktar oss och fĂ„r en offert. Sedan kommer de hit pĂ„ en visning och vi planerar hur de tĂ€nker sig sin dag. Vi lĂ€mnar kontaktuppgifter till andra par om de vill kolla upp hur vi Ă€r som bröllopsarrangörer. Paret pratar meny med vĂ„ra kockar och kommer hit och provsmakar maten. Detaljer tar vi via mejl eller i telefon. Brudparet ska kunna kĂ€nna att de Ă€r i trygga hĂ€nder. Vi försöker alltid ligga steget före, sĂ€ger Josefine.

– Toastmastern Ă€r viktig pĂ„ bröllopsdagen, sĂ„ att vi inte behöver störa brudparet med frĂ„gor. Toastmastern i sin tur kopplar tillbaka till oss om exempelvis talen drar ut pĂ„ tiden, sĂ€ger Linda.

Vad Àr det roligaste med bröllopsplaneringen?

– Det Ă€r roligt att fĂ„ vara med hela vĂ€gen, frĂ„n planeringen till bröllopsdagen, att fĂ„ göra sĂ„ att paret kĂ€nner sig nöjda, sĂ€ger Linda.

Linda och Josefine har fÄtt vara med om att ordna bröllop för en NHL-spelare som de inte avslöjar namnet pÄ.

Drömbröllopspar?

– Det skulle ha varit kul att ta hand om prins Carl Philips och Sofias bröllop (den 13 juni i Ă„r). Prinsen brukar ju hĂ„lla till pĂ„ Mantorp park sĂ„ jag förstĂ„r inte varför han inte tĂ€nkte pĂ„ oss?, skojar Josefine.

Trender?

– NĂ€rproducerad mat, det Ă€r en stor trend. Brudparen vill veta varifrĂ„n maten kommer, svarar Josefine.

VÀtternröding, rabarber frÄn Vadstena, primörer frÄn TÄkerns trÀdgÄrd, trattkantareller frÄn de östgötska skogarna, kött frÄn djur hÀromkring.

– Vi har tillgĂ„ng till de bĂ€sta rĂ„varorna, sĂ€ger Emil.

Bröllopsfixarna samarbetar med företag i nÀrheten. BröllopstÄrtorna exempelvis bestÀlls av lokala bagerier.

Sviten bröllopsdekoreras med rosor, champagne, jordgubbar och choklad, om brudparet sÄ önskar.

Bruden med tÀrnor brukar börja dagen pÄ spaavdelningen.

– Frisören och make up-artisten kommer dit och gör bruden i ordning. Grabbarna brukar hĂ„lla till i sviten under tiden, sĂ€ger Josefine och fortsĂ€tter:

– Paren gifter sig i nĂ„gon av traktens fina kyrkor och kommer hit till festen med bil, motorcykel eller med hĂ€st och vagn, vilket blir allt vanligare. Vi samarbetar med Visit Vadstena och arrangerar sagobröllop pĂ„ Vadstena slott och man kan gifta sig i vĂ„r fina, gröna park. I parken brukar följet kan minglar och dricker brudparets skĂ„l i trĂ€dgĂ„rden innan middagen.

Varför Àr Vadstena en bröllopsstad?

– Vadstena Ă€r en jĂ€tteromantisk stad! En del av dem som gifter sig hĂ€r har aldrig varit hĂ€r, andra har varit hĂ€r pĂ„ besök, har bott hĂ€r eller har annan anknytning med slĂ€kt. MĂ„nga vĂ€ljer att lĂ€gga sitt bröllop hĂ€r för att Vadstena ligger sĂ„ bra till, mitt i mellan de stora stĂ€derna.

Josefine och Linda om:

BröllopsgÀsternas klÀdsel: VÀldigt olika frÄn bröllop tilll bröllop, men vi upplever nog att mÄnga har slÀppt pÄ klÀdkoden, det Àr inte sÄ mycket frack och lÄngklÀnning lÀngre.

BröllopsfÀrger i Är: Ljusa, champagnenyanser. Inte starka pastellfÀrger i sÄ stor utstrÀckning.

Risgryn som man brukar kasta pÄ brudparet: Nu för tiden anvÀnds fÄgelvÀnliga alternativ, de ser ut som risgryn, men smÀlter. SÄpbubblor förekommer.

Starby

Byggdes som ett bostadshus. '

– Med tiden blev huset ett pensionat och dĂ€refter hotell, berĂ€ttar Linda.

År 2007 tog bröderna Mats och Per WahrĂ©n över driften. Huskroppar byggdes samman, 2012 renoverades alla rum och matsalen har fĂ„tt ett lyft.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om