Josefine Ehn och Linda Carlsson kan inte bara konsten att planera konferenser och stora middagar, de Àr ocksÄ inriktade pÄ bröllop i sÄvÀl smÄ som stora format.
â Vi erbjuder Ă€ven "Bröllop pĂ„ eget hotell" dĂ„ brudparet hyr hela anlĂ€ggningen med rum och allt. Fördelen med det konceptet Ă€r att man har festen pĂ„ samma stĂ€lle som brudpar och gĂ€ster bor, sĂ€ger Josefine.
Bröllopstoppar?
â VĂ„r och sommar. Maj, juli och augusti Ă€r de största bröllopsmĂ„naderna för oss, men vi har bröllop Ă„ret om, Ă€ven vintertid svarar Josefine.
Hur gÄr ert arbete till?
â Det börjar med att brudparet kontaktar oss och fĂ„r en offert. Sedan kommer de hit pĂ„ en visning och vi planerar hur de tĂ€nker sig sin dag. Vi lĂ€mnar kontaktuppgifter till andra par om de vill kolla upp hur vi Ă€r som bröllopsarrangörer. Paret pratar meny med vĂ„ra kockar och kommer hit och provsmakar maten. Detaljer tar vi via mejl eller i telefon. Brudparet ska kunna kĂ€nna att de Ă€r i trygga hĂ€nder. Vi försöker alltid ligga steget före, sĂ€ger Josefine.
â Toastmastern Ă€r viktig pĂ„ bröllopsdagen, sĂ„ att vi inte behöver störa brudparet med frĂ„gor. Toastmastern i sin tur kopplar tillbaka till oss om exempelvis talen drar ut pĂ„ tiden, sĂ€ger Linda.
Vad Àr det roligaste med bröllopsplaneringen?
â Det Ă€r roligt att fĂ„ vara med hela vĂ€gen, frĂ„n planeringen till bröllopsdagen, att fĂ„ göra sĂ„ att paret kĂ€nner sig nöjda, sĂ€ger Linda.
Linda och Josefine har fÄtt vara med om att ordna bröllop för en NHL-spelare som de inte avslöjar namnet pÄ.
Drömbröllopspar?
â Det skulle ha varit kul att ta hand om prins Carl Philips och Sofias bröllop (den 13 juni i Ă„r). Prinsen brukar ju hĂ„lla till pĂ„ Mantorp park sĂ„ jag förstĂ„r inte varför han inte tĂ€nkte pĂ„ oss?, skojar Josefine.
Trender?
â NĂ€rproducerad mat, det Ă€r en stor trend. Brudparen vill veta varifrĂ„n maten kommer, svarar Josefine.
VÀtternröding, rabarber frÄn Vadstena, primörer frÄn TÄkerns trÀdgÄrd, trattkantareller frÄn de östgötska skogarna, kött frÄn djur hÀromkring.
â Vi har tillgĂ„ng till de bĂ€sta rĂ„varorna, sĂ€ger Emil.
Bröllopsfixarna samarbetar med företag i nÀrheten. BröllopstÄrtorna exempelvis bestÀlls av lokala bagerier.
Sviten bröllopsdekoreras med rosor, champagne, jordgubbar och choklad, om brudparet sÄ önskar.
Bruden med tÀrnor brukar börja dagen pÄ spaavdelningen.
â Frisören och make up-artisten kommer dit och gör bruden i ordning. Grabbarna brukar hĂ„lla till i sviten under tiden, sĂ€ger Josefine och fortsĂ€tter:
â Paren gifter sig i nĂ„gon av traktens fina kyrkor och kommer hit till festen med bil, motorcykel eller med hĂ€st och vagn, vilket blir allt vanligare. Vi samarbetar med Visit Vadstena och arrangerar sagobröllop pĂ„ Vadstena slott och man kan gifta sig i vĂ„r fina, gröna park. I parken brukar följet kan minglar och dricker brudparets skĂ„l i trĂ€dgĂ„rden innan middagen.
Varför Àr Vadstena en bröllopsstad?
â Vadstena Ă€r en jĂ€tteromantisk stad! En del av dem som gifter sig hĂ€r har aldrig varit hĂ€r, andra har varit hĂ€r pĂ„ besök, har bott hĂ€r eller har annan anknytning med slĂ€kt. MĂ„nga vĂ€ljer att lĂ€gga sitt bröllop hĂ€r för att Vadstena ligger sĂ„ bra till, mitt i mellan de stora stĂ€derna.