Sofia driver gården med omsorg

Sofia Asthamns man Peter bakar gott bröd. Det ledde till att de båda tog över Dahlströmska gårdens rum och frukostverksamhet i de båda anrika husen nära Klosterkyrkan, som ända fram till 1950-talet var en del av Wadstena Hospital. Sofias passion för estetik och miljötänkande lär också ha betytt en del.

Vid soluret mellan de båda husen planerar Sofia Asthamn att anlägga en odling enligt en ritning från 1882.
Foto: Per Carlsson

Vid soluret mellan de båda husen planerar Sofia Asthamn att anlägga en odling enligt en ritning från 1882. Foto: Per Carlsson

Foto: Per Carlsson

Vadstena2018-05-02 09:00

Det har gått ett år sedan Peter och Sofia tog över verksamheten. Husen ägs av syskonen Kajsa och Ylva Langeby tillsammans med Martin Gripe. Systrarna drog i gång rum och frukostverksamheten 2009 efter att de föregående ägarna ägnat tio år åt att renovera.

I dag är det alltså Sofia och Peter som sköter driften.

– Vi skrev på för ett år. Men vi har precis förlängt kontraktet, säger Sofia.

Nyckelordet för både verksamheten i Dahlströmska gården och för Sofia själv är omsorg. Om historien, och om miljön.

– Miljö och klimat är hjärtefrågor för oss båda, säger Sofia, som parallellt med hotellverksamheten driver nätbutiken Bättre Värld, där hon säljer tvål och schampo med naturliga ingredienser och hantverk tillverkat av återbrukat material.

Sofia Asthamns väg till hjärtat av Vadstena har gått från Skärblacka via Norrköping, Vetlanda, Borås och Göteborg.

– Jag visste nog inte vad jag ville bli som ung men jag ville studera. Jag läste konstvetenskap, filosofi och pedagogik och hade drömmar om att bli författare. Ett sätt att samla ihop alla de där olika grenarna vore att bli bibliotekarie, tänkte jag, så jag gick på Bibliotekshögskolan i Borås.

Det var det som ledde Sofia till Vadstena. Hon fick jobb på Landsarkivets bibliotek och skötte bland annat katalogiseringarna.

– Men det blev neddragningar och jag fick gå. Det var för cirka fyra år sedan. Det var då jag startade nätbutiken Bättre Värld mer som en hobby till att börja med, samtidigt som jag hoppade in på vikariat på biblioteket i Linköping och även här i Vadstena.

Senare blev Sofias och Peters enskilda firmor ett enda företag, Bättre Värld AB, med nätbutik, hemsida, bageri och Dahlströmska gården.

Maken Peter hade hon träffat i Borås. I Vadstena nådde – så att säga – doften av hans bröd Kajsa och Ylva Langeby som tog kontakt. Och det ledde till att paret Asthamn tog över Dahlströmska gårdens verksamhet – som på sant rustikt maner inte heter ”bed & breakfast” utan rum och frukost.

Det djupa engagemanget för en bättre värld vad gäller miljö och klimat började för Sofias del under en tid på folkhögskola i Mullsjö. Hemsidan Bättre Värld är inte bara en nätbutik, där ger Sofia och Peter Asthamn även konkreta tips om odling och om miljövänliga åtgärder i vardagen, vid sidan av filosofiska betraktelser.

Författardrömmen är inte lagd på is.

– Jag har en roman på gång. En undergångsroman om klimatförändringarna.

Sofia Asthamn är ”tyvärr”, säger hon, pessimist vad gäller klimatet.

– Under krigstillstånd i världen har vi accepterat drastiska förändringar för att vi tvingats till det. Men nu gör vi inte det. Trots att vi faktiskt måste.

Trots denna pessimism finns det ändå ett litet hopp, menar hon.

– Man måste ju ha ett hopp om att vi kommer att byta spår. Men det är svårt att se några direkta tecken.

Inte bara skrivande och hotellverksamhet sysselsätter Sofia. Hon odlar, syr, sjunger, fotograferar och spelar teater. Det sistnämnda kommer att ta konkret form redan i maj. ”Qvällsmat med Edla Antonia” blir ett sätt för Sofia att gå in i en roll och samtidigt vara guide för gästerna på Dahlströmska gården och berätta om historien.

– Edla Antonia var servererska på Hospitalet och hon kommer att berätta om maten, arbetet och patienterna år 1895. Vi serverar mat som patienterna fick på den tiden.

De båda husen var ”Första klassen mans”, det vill säga att bättre bemedlade manliga patienter med psykisk sjukdom var inkvarterade i de små men vackra rummen, som fortfarande har galler för fönstren som dock är utformade att se ut som vanliga spröjsar.

Efter midsommar ikläder sig Sofia rollen som hushållerskan Constance Guldbrand som berättar om bland annat vardagsliv på Hospitalet, även då år 1895. Föreställningen heter ”Kungen får nöja sig med Norge”, vilket är ett citat från en patient med storhetsvansinne.

Dahlströmska gårdens högsäsong är förstås sommaren och då är det ofta fullbelagt. Men man har öppet året runt, men bara under helgerna höst, vinter och vår.

– Vi får en del strögäster men mest är det grupper, släktkalas och födelsedagsfirande.

Rummen är ganska små och enkla men smakfullt inredda med tidstypiska möbler och tapeter. Omsorg om miljön på alla sätt.

– Vi vill utveckla verksamheten långsamt. Odling ligger oss båda varmt om hjärtat och närmast vill vi anlägga en rabatt mellan husen. Där ska vi odla tidstypiska växter och ätliga sådana som kan användas i frukostbuffén. Det krävs tillstånd från Länsstyrelsen men det tror jag vi får. Vi har en ritning från 1882 som vi ska använda så vi utgår ju från historien.

Grattis

Sofia Asthamn

Fyller: 45 år den 3 maj.

Bor: På Sjögatan i Vadstena.

Gör: Driver Dahlströmska gården, rum och frukost i Vadstena, nära Klosterkyrkan. Inrymt i det som från 1700-talet var lantgård, från 1830-talet och fram till 1950-talet en del av Wadstena Hospital. Verksamheten bedrivs med stor miljömedvetenhet: ekologisk frukostbuffé, transporter med lastcykel, källsortering, el från vind- och vattenkraft med mera.

Dessutom: författare, hantverkare, fotograf och ibland skådespelare.

Familj: Maken Peter, bagare som också han arbetar med Dahlströmska gården; föräldrar i Skärblacka och bror i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om