Ragnhild Wärn är sedan länge engagerad i det mesta av Motalas föreningsliv och det var för det hon fick titeln i våras, en av flera utmärkelser hon kunnat ta emot genom åren.

Men att det här ska handla om PRO, som under hela året firar sitt 75-årsjubileum, det är Ragnhild noga med. Som den sanna eldsjäl hon är framhåller hon Saken hellre än Personen.

PRO:s historia började i Malmö 1942, då under namnet Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation. PRO blev namnet först 1965.

Artikelbild

| Aktiv. Ragnhild Wärn har passerat 80-årsstrecket men arbetar vidare i ett antal Motalaföreningar och sedan åtta år mest i 75-årsjubilerande PRO.

– Initiativet kom egentligen från fackföreningsrörelsen, säger Ragnhild Wärn, välkänd socialdemokratisk profil i Motala, bland annat i kommunfullmäktige förr, men hon vill definitivt skilja på partipolitik och politik.

PRO pekar i sin historieskrivning även på detta att organisationen från start var partipolitiskt obunden, även om initiativet antagligen kom från en utgivare av tidningen Arbetarposten i Göteborg, som en reaktion på en ändring av kommunala pensionstillskott, vilken skulle inneburit att äldre skulle gått miste om en hundralapp.

Ragnhild Wärn:

– PRO har absolut inte någon partipolitisk stämpel. Vi skäller åt både höger och vänster och driver medlemmarnas intressefrågor, pensionerna och hälso- och sjukvården, till exempel. Just nu är hela pensionssystemet den stora frågan. Att minska klyftorna har faktiskt alltid varit det viktigaste för PRO. I dag är 25 procent av svenska folket pensionärer och alltför många lever under fattigdomsgränsen.

Den andra stora PRO-frågan rör hälsa och sjukvård.

– Och tandvård, säger Ragnhild. Det är vanligt att gamla människor inte har råd att gå till tandläkaren. Varför omfattas inte tandvård av ordentliga högkostnadsskydd? Samma sak med hemsjukvård. Klarar man inte att gå till vårdcentralen utan måste få hembesök betalar man fullt pris och det är kännbart för den som inte får ut mer än kanske tiotusen före skatt.

PRO:s olika Motalaföreningar har runt 1 200 medlemmar i dag. Östgötadistriktet har cirka 14 000. Trots att andelen äldre ökar i samhället sjunker PRO:s medlemsantal.

– På våra aktiviteter kommer mellan 40 och 60 medlemmar, och det är bra men det är väldigt svårt att nå de ensamma, säger Ragnhild.

Förutom att driva de tunga intressefrågorna brinner Ragnhild för två andra, lika viktiga inslag i PRO-verksamheten: kunskap och gemenskap.

Som föreningsmänniska är det studiecirkelverksamheten som engagerar henne kanske mest av allt.

– Vi har Läs och res-satsningen, där medlemmarna studerar ett ämne och sedan reser på studiebesök. I år avgick sammanlagt åtta bussar till guldriket i Lappland från östgötadistriktet och nästa år blir det resor till Danmark och Tyskland.

Det är aldrig för sent för utbildning, menar Ragnhild, erfaren studiecirkelledare i många ämnen.

– När man till exempel ska rösta inför något så svårt som EU-valet går man på känslor mer än på kunskap. Men det går ju att inhämta fakta.

Och så gemenskapen. Att träffas.

Varje måndag kan man i en av Motalaföreningarna ägna sig åt motionsdans. Kören övar också på måndagar, en läsecirkel träffas, man spelar priffe, boule, golf, bangolf, har modevisningar, filmkvällar. Man kommer att ha informationsmöte om Lalandia-projektet i Motala, teaterresor, fester. Förutom medlemsmöten.

Ragnhild Wärn gick med i PRO sent, för åtta år sedan.

– Jag ångrar det, säger hon.

– Jag borde ha gått med tidigare. PRO erbjuder så stor möjlighet till utveckling, men också gemenskap med andra människor och möjlighet till påverkan i viktiga frågor.

Kanske räckte tiden inte till. Ragnhild är revisor i ett stort antal föreningar, aktiv i teaterföreningen i Motala, medlem i Naturskyddsföreningen, aktiv i Röda Korset, Föreningen Norden. I 22 år var hon Korpens ordförande i Motala och är ”fortfarande lite aktiv”.

Men jag håller på och ’plockar av mig’ en hel del revisorsuppdrag nu, säger hon.

Ragnhild är 81 år i dag, men har varit föreningsaktiv sedan tonåren. Hon satt i Motala kommunfullmäktige i många år, med början 1971, var landstingspolitiker, yrkesverksam som enhetschef för äldreomsorgen i Motala med 130 anställda under sig, var fackligt aktiv på heltid i SKTF, numera Vision. Med mera.

Och i dag? Nyligen har hon varit på möte hos PRO i Stockholm inför kongressen nästa år och i tisdags var hon på ett av PRO:s fyra 75-årsfiranden, också i Stockholm.

– Det är tufft. Men intressant!