Sverige sticker ut, på ett väldigt negativt sätt. I bland annat statliga utredningar och studier av World Values Survey påvisas att Sverige är ett av de länder där respekten för äldre är lägst. Vi är dessutom sämst i Norden på att anställa personer över 55 år och samtidigt som vi låter outnyttjade kompetenser försvinna ut från arbetsmarknaden varje dag, så står vi inför kompetensbrist, en pressad välfärd och ett växande behov av erfaren arbetskraft. Vi har råd med mycket men det vi inte har råd med är att slösa bort människors kapacitet bara för att de nått en viss ålder.
För en sak är säker. Vi lever längre, är friskare och mer aktiva i livet än någonsin förr.
En 70-åring i dag har i många fall bättre hälsa än en 50-åring hade för ett par decennier sedan. Ändå möts de av tyst avvisning i rekryteringssystem och samhällsdebatt. Det är en otidsenlig bild och en förlust för samhället.
Enligt Delegationen för senior arbetskraft kan Sveriges diskriminering av äldre arbetskraft kosta uppemot 70 miljarder kronor om året i uteblivna skatteintäkter, minskad sysselsättning och ohälsa. Det är resurser som kunde ha finansierat skolan, sjukvården och äldreomsorgen.Men detta är inte enbart en ekonomisk fråga. Det är en fråga om respekt, värdighet och frihet.
Liberalernas utgångspunkt är tydlig. Friheten att forma sitt liv ska gälla hela livet.
Att döma någon utifrån födelseår är inte bara ologiskt utan direkt oförenligt med ett samhälle som bygger på individens rätt och ansvar.
Liberalerna har flera förslag för att komma åt problemet:
• Höj rätten att arbeta kvar till 71 år.
• Anpassa trygghetssystem och studiestöd så att de stödjer ett längre arbetsliv.
• Ge äldre rätt till hälsosamt arbete, flexibilitet och möjlighet att vidareutbilda sig.
• Stärk Diskrimineringsombudsmannens förmåga att följa upp åldersdiskriminering.
För det handlar om möjligheter. Om friheten att få fortsätta bidra, växa, engagera sig när man vill och kan. Vi behöver helt enkelt en ny norm. Där livserfarenhet värderas. Där pension inte ses som en exit, utan som en möjlighet att välja väg.
Vi liberaler föreslår också därför att:
• Man genomför en nationell informationskampanj för att motverka ålderism i arbetslivet
• Få fler flexibla arbetsformer för senior arbetskraft med deltidslösningar, frilansmodelleroch återintroduktionsprogram.
• Uppvärdera civilsamhällets roll. Många årsrika gör ideella insatser som är ovärderliga.
• Låta det offentliga gå före som arbetsgivare genom att öka andelen seniorer i offentlig sektor.
• Höj ambitionen i DO:s tillsynsarbete. Åldersdiskriminering ska inte kunna döljas i tystnad.
Sverige är ett kunskapssamhälle. Ändå kastar vi bort den kanske mest värdefulla tillgången vi har, nämligen människor med erfarenhet.
Ålderism är inte bara en orättvisa. Det är ett svek mot friheten, mot förnuftet och mot framtiden. Vi vill att Sverige ska vara ett samhälle som ser varje människa genom hela livet.