Än är inte kampen mot tobak över

Lägg pengarna på bosparande i stället för på tobak, föreslår Gun Jareblad (L).

Lägg pengarna på bosparande i stället för på tobak, föreslår Gun Jareblad (L).

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2018-05-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tobaksfria dagen den 31 maj har i år temat ”Tobak och hjärtsjukdom” som ska öka medvetandet och kunskapen om sambandet mellan tobak och kardiovaskulära sjukdomar som åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt. Dessa sjukdomar dödar fler människor i världen än någon annan dödsorsak. Tobaksbruk och passiv rökning ligger bakom cirka 12 procent av dessa sjukdomsfall.

Folkhälsopolitikens plikt är att skydda barnen. Under 1980-talet, när jag satt i förbundsstyrelsen för föreningen ”Vi som inte röker” (Visir), hade vi målet att år 2015 skulle vi ha en ungdomsgeneration som varken rökte eller snusade och även få övriga befolkningen att tänka mer på sin hälsa. Än är tyvärr inte målet nått. Tobaksbolagen har varit för starka och aggressiva i sin marknadsföring.

När det gäller snusning har en studie från Norges Tekniska Naturvetenskapliga Universitet visat att snus är betydligt skadligare för blodkärlen än vad man tidigare har vetat om. Det är därför inte bättre att snusa än att röka om man vill hålla sig kärl- och hjärtfrisk.

Ytterligare en aspekt för att sluta med tobaksbruket är en studie om astma i Örebro. Denna har visat att astma är vanligare bland dem som har utsatts för rökning av föräldrar under barndomen. Därför är det viktigt att småbarnsföräldrar tar till sig den kunskapen.

Tobaksbruket i Sverige kostade samhället minst 30 miljarder kronor per år i sjukvårdskostnader, produktionsbortfall, sjukskrivningar och för tidig död år 2016.

Region Östergötland har länge föredömligt arbetat för att sprida kunskap i det förebyggande hälsoarbetet. Hälso- och sjukvårdens personal bidrar och stöder på sitt håll. Men politik och personal kan inte göra allt. Ska vi nå målet, måste vi ha hjälp av Sveriges befolkning!

Det kostar ungefär 15 000–20 000 kronor per år att röka/snusa. Varför inte till exempel spara till insats i egen bostad istället? Det blir en bra slant på tio år!

Gun Jareblad

1:e ersättare i regionfullmäktige (L)