Därför har vi yttrat oss så här när det gäller detaljplaneförslaget för Norra Kvissberg.
Detaljplaneområdet Kvissberg 2:2 och Kvissberg 2:3 (Norra Kvissberg) består så gott som helt av åkermark med mycket god beskaffenhet.
Enligt 4 kap 3 § miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar, endast om det behövs, för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt, genom att annan mark tas i anspråk.
Syftet med planförslaget är att möjliggöra för ny bostadsbebyggelse med cirka 200 nya bostäder samt en ny förskola, alternativt ungefär 20 - 80 nya bostäder samt vård och omsorgsboende och ny förskola.
Vi anser att man i planförslaget inte har visat, att behovet av den föreslagna bebyggelsen, inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt, genom att annan mark tas i anspråk.
Vi uppfattar att planförslaget bygger på en slit- och slänginställning.
Det nya dagiset skulle komma att ligga mycket nära dagiset Gullvivan som ligger väl lokaliserat i Kvissbergsområdet. Om man rustar upp Gullvivan behöver man inte ta brukningsvärd jordbruksmark för att bygga ett nytt dagis. Skulle det visa sig att det blir bättre ekonomi i att bygga ett nytt dagis, ligger det närmast till hands att riva Gullvivan och bygga det nya dagiset där.
Det har sagts från kommunledningen att man skulle få svårigheter att bedriva verksamheten medan Gullvivan byggs om/nybyggs. Motsvarande problematik har klarats vid ombyggnaden av Petrus Magniskolan och Sankt Persskolan så det går säkert att klara också när det gäller Gullvivan.
När det gäller vård- och omsorgsboenden så har kommunen nu två stycken. Det mycket välfungerande och ur miljösynpunkt välbelägna Vätterngården, som man hyr och Wasagården som efter upprustning också blir ett mycket välbeläget äldreboende. Även när det gäller ombyggnationen av Wasagården har kommunledningen pekat på svårigheter för verksamheten under ombyggnadstiden. Med en väl planerad etappindelning går det säkert att klara även detta.
När nu silon beklagligtvis rivs, så kommer kvarteret Ranunkeln 5 att ge mycket fina förutsättningar för att bygga vård- och omsorgsboende, hemtjänstlokaler, trygghetsboende och vårdcentral där. Om man bygger så, får man tillsammans med Wasagården, de 40 ”servicelägenheterna” och det näraliggande trygghetsboendet en stor andel av äldreomsorgen koncentrerad till ett centralt och attraktivt område. Det är de äldre värda. Det kommer också att underlätta samordning av verksamheterna.
De flesta som vi pratat med vill inte bo på Kvissberg när de blir äldre och orken tryter. De vill bo centralt, med närhet till butiker och caféer. Vi har hittills över 500 namnunderskrifter som stödjer detta.
När det gäller bostadsbehovet instämmer vi med Länsstyrelsen, att kommunen närmare bör motivera det aktuella bostadsbehovet med anledning av den mark som nyligen har planlagts norr om planområdet och som ger möjlighet att bygga 300 - 450 bostäder.
Dessutom anser vi att man bör göra en ny inventering av förtätningsmöjligheter i staden. Man bör även inventera möjligheter att bygga bostäder i Borghamn utan att använda jordbruksmark.
Utifrån det ovan sagda som tydligt visar att den aktuella jordbruksmarken inte behöver tas i anspråk nu, yrkar vi att kommunen inte beslutar att anta:
Detaljplan för bostäder, förskola och vårdboende inom del av fastigheten Kvissberg 2:2 och Kvissberg 2:3 (Norra Kvissberg).