Vad är det som händer, alla vettiga regler och lagar för att göra biltrafiken bättre, verkar bara ha försvunnit. Beror det möjligen på något korkat beslut från EU? Eller beror det på brist på poliser som bevakar bilisternas framfart?
På varenda bilmodell som byggs numer finns det något som jag döpt till stropp-belysning. Frågan som jag vill ställa, är det tillräckligt med denna belysning numer? Vi fick en lag om att halvljuset skulle vara tänt vid färd, har den skrotats som så mycket annat vettigt?
Stroppbelysning är ok om man samtidigt vid färd har halvljuset tänt, det är ju ett måste att man syns ordentligt vid möte i alla väder. Men framför allt att man syns bakåt, stroppbelysningen ger endast ljus framåt. Vansinnigt att detta kan vara acceptabelt med svenska förhållanden. Vi har ett vintermörker som ej finns på kontinenten. Vi har ofta dimma på grund av temperaturskillnader på åkrar och vatten gentemot lufttempen.
Jag har under 55 år och cirka 300 000 mil i stadstrafik i Stockholm och på landsväg, i skiftande väder som sol, regn, snö, kort sagt jag har upplevt det mesta bakom ratten. Ett av de bästa beslut som tagits för säkrare biltrafik är lagen om halvljus vid färd. Den har garanterat sparat många liv. Jag hoppas den lagen blir återinförd igen, om den nu är borttagen. Eller är det så illa att svenska bilister så lätt blir imponerade av lite lull-lull i fronten, att man inte bryr sig om trafiksäkerheten. Kom ihåg vad fan sa ”Det är snyggt men inte pråligt och målade svansen grön”.