Bygg ett vackert kulturhus i Vadstena

Vadstena är en liten kommun med begränsade ekonomiska resurser. Att i den situationen låta sig inspireras av andra, mindre kommuners goda lösningar är inte hemmablint och huvudlöst, skriver insändarskribenterna.

Vadstena är en liten kommun med begränsade ekonomiska resurser. Att i den situationen låta sig inspireras av andra, mindre kommuners goda lösningar är inte hemmablint och huvudlöst, skriver insändarskribenterna.

Foto: Peter Calén

Insändare2023-06-09 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till "Vi behöver inte nya fula hus" (8 juni 2023).
Vadstena är en liten kommun med begränsade ekonomiska resurser. Att i den situationen låta sig inspireras av andra, mindre kommuners goda lösningar är inte hemmablint och huvudlöst, som signaturen ”Birgitta” hävdar. Det är istället raka motsatsen. Det är att agera klokt, förnuftigt och ansvarsfullt.
Insändarskribenten förutsätter att ett kulturhus på siloplatsen skulle bli en ful byggnad. I vårt tidigare inlägg riktar vi istället in oss på de verksamheter som kan ske inne i en sådan byggnad och som idag saknas i Vadstenas kulturliv. Den arkitektoniska utformningen och exteriören måste självfallet anpassas till västra hamnområdet i övrigt samt närheten till slottet. Det finns ingen motsättning i detta.
Vårt förslag handlar heller inte om att flytta befintliga kulturaktiviteter, utan istället om att inrymma verksamheter som utökar och breddar Vadstena kommuns kulturliv. Exempelvis har det inte funnits någon biograf i staden på årtionden och de flesta av Riksteaterns turnerande föreställningar kan inte besöka Vadstena eftersom det saknas en funktionell scen. Konserter med populära artister kan enbart ske utomhus på sommaren med allt vad det innebär av väderberoende och mycket kort säsong. En större lokal för allmänna och privata festliga sammankomster saknas också. Sådant kan åtgärdas med ett arkitektoniskt tilltalande kulturhus på siloplatsen.
En viktig pusselbit när det gäller att locka nya invånare är ett rikt och mångfacetterat kulturliv. Att signaturen ”Birgitta” i det sammanhanget hävdar att ”vi har ingen brist på kultur här” är, om något, ett både hemmablint och huvudlöst påstående.