Visst vill vi väl alla ha en hållbar utveckling och en biologisk mångfald. Vi har ett ansvar att ge frisk luft, mat och rent vatten till nästa generation.
Vi har också ett ansvar att ge genetisk variation hos individer inom en art, variation mellan olika arter och mellan olika naturtyper och landskap.
I dag vet vi att det största hotet mot den biologiska mångfalden är att arternas livsmiljöer förstörs. Även faktorer som jakt och miljögifter har inverkan på den biologiska mångfalden.
Sammantaget har detta givetvis en inverkan på olika naturkrafter som har stora negativa konsekvenser för den omgivande miljön och de organismer som lever där.
Med den här kunskapen i bagaget känns det väldigt konstigt och märkligt att människan inte är villig att förändra sitt beteende.
Vi flyger omkring kors och tvärs på vår planet, vi använder bilen mer än nödvändigt, vi skövlar våra skogar och utarmar lantbruket, rika länder har en överdriven konsumtion av mat, 65 miljoner människor är på flykt runt omkring i världen.
Vi lever numera som att vi på fullt allvar har sex planeter istället för en enda planet.
Människan ser tyvärr kortsiktigt därför ska vi ställa om till ett långsiktigt perspektiv och göra mätningar som omfattar luftkvalitet, vattenkvalitet, skyddad natur, kemikaliebelastning och utsläpp av växthusgaser.
Vi behöver även titta på låg ekonomisk standard, självskattad allmän hälsa, utbildningsnivå, mellanmänsklig tillit och hur nöjda vi är med livet.
Vi behöver en stabil grund att stå på och se till att de mänskliga rättigheterna inte kränks utan att de gäller för alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter.
Helene Jareblad
Miljöpartiet de Gröna