Inför högre skatt på ohälsosam mat i Motala och Vadstena

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket varnar i nya rapporten “Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga” för att dagens matvanor orsakar övervikt, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes och andra sjukdomar.

Högre skatt på ohälsosam mat gynnar folkhälsan, skriver insändarskribenterna.

Högre skatt på ohälsosam mat gynnar folkhälsan, skriver insändarskribenterna.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2025-03-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Myndigheterna föreslår därför en matskatteväxling med högre skatt på ohälsosamma livsmedel och sänkt skatt på frukt och grönsaker. Det är en reform som gynnar folkhälsan i Motala och Vadstena.

Marknaden för livsmedel är snedvriden till förmån för hälsoskadliga produkter. Livsmedelspolitiska rådet domineras av representanter från kött- och sockerindustrin, inklusive vd:ar från Arla Foods, HK Scan, Scandi Standard/Kronfågel, Cloetta och Coca-Cola. Deras kommersiella intressen står i direkt konflikt med de folkhälsomål som Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket driver. Detta inflytande bromsar nödvändiga reformer och prioriterar kortsiktig vinst framför enskilda personers hälsa och den långsiktiga samhällsnyttan.

Rådet arbetar med den nationella livsmedelsstrategin fram till 2030, där fokus ligger på att öka svensk animalieproduktion genom sänkta kostnader och ett mer flexibelt djurskydd. Denna femårsplan går emot Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets hälsomål, och framförallt går den emot vetenskapen och principen om att värna människors hälsa.

I utkastet till de nya kostråden för 2025 föreslår Livsmedelsverket att, utifrån aktuell kunskap, sänka maxgränsen för rött och processat kött från 500 till 350 gram per person och vecka. Landsbygdsminister Peter Kullgren motsätter sig förslaget, med hänvisning till att det hotar målet om ökad svensk animalieproduktion. Regeringens uppdrag att ta fram de nya kostråden kom nämligen med en tydlig politisk beställning: "Livsmedelsverket ska särskilt beakta hur kostråden, utöver att stärka folkhälsan, kan bidra till försörjningsförmåga i händelse av kris, fördelarna med animalieproduktion samt vilka livsmedel vi har goda naturgivna förutsättningar att producera i Sverige."

Men denna planekonomiska politik skadar befolkningen i Motala och Vadstena, vilket är allvarligt. En rationell politik beskattar ohälsa och miljöskador, inte hälsa och hållbarhet. Matskatteväxlingen från Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket är lösningen – dags att skrota Livsmedelspolitiska rådets inflytande, regeringens köttfokuserade femårsplan och den politiska klåfingrigheten angående kostråden.