I Hem & Hyra, finns en artikel om turerna i kommunfullmäktige kring detaljplanen för det planerade bygget i Asylenparken. Där säger Arne Sjöberg att han ”läst på en hel del om jäv och satt mig in i förutsättningarna…”, ”… mina politikervänner gjorde en övertolkning av regelverket”.
Arne Sjöberg säger att han inte ”har ett personligt intresse i frågan som ska avgöras” men han borde även ha läst detta:
”Delikatessjäv innebär att den som ska handlägga ett ärende är jävig:
– om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för personens opartiskhet i ärendet och som inte fångas upp av andra kategorier av jäv”.
”Exempel på delikatessjäv är: Nära samarbete i professionell mening”.
Arne Sjöberg sitter i styrelsen för det bolag – VFAB – som är direkt berört av det fattade beslutet.
I en tidskrift från en annan kommun kan man läsa: ”Som förtroendevald ska man ha sju klockor som ringer bara om misstanke om jäv finns”. Att alla klockorna borde ringt i Vadstena framgår av att tre ledamöter – alla ledamöter i VFAB:s
styrelse – angav jäv och lämnade lokalen.
I kommunallagen står det:
”27 § Det betyder bland annat att en person som ingår i en styrelse för ett kommunalt bolag inte kan vara med om prövning av ärende som avser myndighetsutövning.”
Ärendet med detaljplanen var myndighetsutövning när det behandlades i bygg- och miljönämnden. Därmed var vice ordförande i nämnden Mats Wahrén jävig eftersom han är 1:e vice ordförande i VFAB:s styrelse.
Att inte vara jävig i en liten kommun där man ofta sitter på många stolar är svårt.